Alles lekker van je af schrijven

Hoe lekker is het om na een lange dag alles van je af te schrijven. Ikzelf hou al jaren een
dagboek bij, en dit help mij ontzettend om tot mijzelf te komen en alles in perspectief te zetten.

Vandaag schrijf ik dan ook over hoe veel ik aan het bij houden van een dagboek heb en  wat het mischien ook voor jou kan doen.

dagboek

Ik hou al sinds 2006 een dagboek bij en heb ondertussen dus al een stapel schriftjes vol
geschreven. Ik ben geen trouwe dagboek schrijven, anders was de stapel wel 3x zo hoog
geweest. Maar wanneer ik merk dat ik dingen lastig van mij af kan zetten of meer tot mijzelf wil komen pak ik het schriftje en begin ik te schrijven.
Het bijhouden van een dagboek heeft mij door een aantal diepe dalen getrokken en geholpen om weer vooruit te komen.
Dit is ook waarom ik het zo fijn vind om alles lekker van mij af te schrijven en ik doe het dan ook met veel plezier. Ik vind het heerlijk om de geur van het papier en de pen te ruiken als ik aan het schrijven ben. Dit maakt de belevenis nog dieper, het klinkt mischien raar maar dat vind ik nou eenmaal. En ik doe het ook nog op de ouderwetse manier, gewoon met de hand, via de computer vind ik toch minder persoonlijk en werk voor mij veel minder goed. Om met pen en papier te werken hou ik niet alleen het hand schrijven bij maar kom ik dichter bij mijzelf.

stapel-dagboeken
Stapel oude dagboeken.

Het is ook heel confronterend maar ook goed om oude dagboeken door te lezen, als ik lees hoe ik mij toen voelde, toen ik begon met schrijven dan herken ik mijzelf eigenlijk niet echt.
De Anne van toen was er best slecht aan toe, ik was erg onzeker over mijzelf, het leven, ik had overgewicht en wist niet wat nou ik met mijn leven aanmoest. Ik was werkloos, zat thuis mij te vervelen en vond mijzelf ook best zielig.
Maar ik zie ook in de dagboeken het proces van ontwikkelen naar de Anne die ik nu ben
geworden en dat is erg fascinerend om te lezen. Met vallen en opstaan, diepe dalen en mooie weide landschappen met af en toe een hoge heuvel ben ik gegroeid naar een veel
zelfverzekerde, actieve en al zeg ik het zelf een leuke Anne.

Daarom ben ik ervan overtuigt dat het schrijven in een dagboek is goed voor de zelf
ontwikkeling, omdat het mij zo heeft geholpen dichter bij mijzelf te komen. Omdat de
vervelende dingen, de slechte dag op papier wordt gezet wordt je bewust van wat het met je doet en vaak omdat je het opschrijft kan je er iets mee doen of van je af zetten.
Ook leuke dingen komen natuurlijk in het dagboeken, zo zie ik bij mij het proces van afvallen terug en hoe blij ik was als er weer een kilo af was. Ook hoe ik groei in mijn zelfvertrouwen en
mijzelf goed leer kennen. Ik lees terug dat het krijgen van leuke baan mij ontzettend vooruit heeft geholpen in het ontwikkelen van mij eigen IKje. Eigenlijk ga ik in het dagboek een gesprek met mijzelf aan en help mijzelf vooruit.

Anne-Lister-quote-about-journal-writingZoals jullie wel kunnen lezen ben ik dus groot voorstander van het bijhouden van een dagboek, en je kan zelf bepalen hoe deze wordt. Ik ben iemand die vooral veel schrijft maar ik ken ook mensen die veel tekenen in hun dagboek om zo tot rust te
komen en te relativeren.
Een dagboek bijhouden moet niet een moeten worden maar een momentje voor jezelf.
Iedereen heeft zo zijn eigen reden om een dagboek bij te
houden, mischien wil je wel een inzicht krijgen in wat je eet of wat je allemaal gedaan hebt. Als je niet lekker in je vel zit om welke reden dan ook is dingen van je afschrijven echt een ideale
manier om het te verwerken.
Wat een dagboek voor jou kan betekenen is natuurlijk iets heel persoonlijks maar mischien wil je gewoon een grote hoop
ellende van je afschrijven, lekker zeuren, klagen en vloeken, alles mag het is jou dagboek maar je zult merken dat na verloop van tijd de toon zeker zal veranderen naar meer diepgang en meer richting je eigen IK zal gaan. Je kan terug lezen wat je schreef en je ontwikkeling zien of mischien wel waar je tegen een muur aan loopt en waar je dingen kan veranderen zodat je weer vooruit komt.

werkplek

Wat mij ook heeft geholpen is dat ik voor mijzelf een fijne werkplek heb gecreëerd met leuke dingen en spulletjes om mij heen is het echt mijn plekje geworden. Met een lekker muziekje op de achtergrond, een grote kop groene thee en ik geniet van mijn IK momentje. Ik verwerk ook graag leuke teksten, quotes, tekeningetjes en foto’s in mijn dagboek om deze gezellig te maken. In de winkel liggen ontelbaar leuke dingen die je in een dagboek kan plakken en gebruiken zoals tape, stickers en kaartjes. Ik ben nogal een schriftjes liefhebber en kan wel boekenkasten vol van mooi schriftjes hebben alleen al om hoe ze er uit zien.
Ik  zelf kies voor het handschijven maar mischien is via de pc een dagboek bijhouden wel meer in jou straatje. Er zijn online genoeg dagboekwebsites te vinden met leuke lay-outs, plaatjes en kleurtjes, een Word bestand kan natuurlijk ook gewoon.

In een dagboek schrijven hoeft echt niet zo veel tijd te kosten, het is zelfs erg goed om even een rust momentje te pakken en in een dagboek te schrijven, een rust moment kiezen voor jezelf is ook erg goed, vlak voor het slapen gaan is bijvoorbeeld erg fijn, je zult merken dat als je als van wakker liggen hebt veel minder zal liggen malen omdat je wat je wakker houd op papier staat en je het van je af hebt geschreven.
Ik zelf begin vaak te schrijven in de ochtend, omdat ik dan helder ben en dingen die mij eerder bezig hielden kan relativeren en tot inzichten ben gekomen. Aan het einde van de dag vaak na het eten of vlak voor het slapen gaan schrijf ik de rest van de dag op en kan ik lekker slapen.

Dingen van je afschrijven is een erg goed medicijn tegen je down voelen of gewoon je blijdschap op papier te zetten.
Dit was het voor vandaag, tot het volgende blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.