Een theeleut zijn is gezond!

groenethee

Ik ben dol op mijn grote thee mok van TeaEve, hierin maak ik elke dag wel een grote mok stomende groene thee.

Ik ben een ontzettende grote theeleut, als jij mij vraagt wat wil je drinken krijg je meestal het antwoord thee graag! Ik drink liters weg van dit gezonde drankje, een mok thee en het liefst zo groot mogelijk om lekker mijn handen aan om te warmen vind ik ontzettend fijn. Ik word dan
ook vaak raar aangekeken als ik met een in hun ogen soepkom maat theekop aan kom zetten, ik vind hoe groter de mok hoe beter. Ik laat ook rustig de theeblaadjes erg lang in het water
zitten zodat mijn groene thee lekker sterk word.

Maar wat blijkt, theeleut zijn is ook erg gezond en kan een positieve invloed hebben op je
gezondheid, nou dat klinkt mij erg goed in de oren en ik hoop jullie ook. Dat thee gezond is dat wist ik een klein beetje al maar waarom thee zo gezond is daar schrijf ik vandaag een korte blog over om van iedereen grote theeleuten te maken.

Thee vind ik het beste drankje in de wereld maar wist jij dat alle soorten thee (met uitzondering van de kruidenthee natuurlijk) van 1 plant komt? Thee komt namelijk van de plant
Camellia sinensis, van deze plant kan je vier soorten thee maken, groen, zwart, wit en oolong. Aan deze vier soorten voegen ze dan weer smaakjes toe of mengen ze onderling weer om
andere thee smaakjes mee te maken zoals Earl Gray, Englisch Breakfast of Blend, de thee die vele gewone thee noemen en Dutch Blend.
Het verschil in het soort thee komt door het bewerkingsproces, het komt vooral neer op
wanneer er geplukt wordt, van welk deel van de plant en het drogen. De Keuringsdienst van Waren heeft vorig jaar een mooie aflevering over groene thee gemaakt, deze is mij bijgebleven want hier leggen ze mooi in uit hoe thee gemaakt wordt en hoe je het beste thee kan zetten. Want daar zit ook een hele procedure aan vast wil je het goed doen, volgens de theesommelier die aan het woord komt in de uitzending is dit niet alleen gewoon heet water en een theezakje in je kopje stoppen.

Tea_in_different_grade_of_fermentation

Maar ik dwaal weer af, ik wil te veel vertellen terwijl ik over de gezonde werking van thee wil schrijven, laat ik daar maar ook mee beginnen. Ik heb een aantal goede redenen gevonden waarom thee nou zo gezond is.
In onderzoeken gaat het vooral om groene thee drinkers, omdat groene thee de meest pure en minst bewerkte thee soort is.

1. De antioxidanten in thee helpen het lichaam te beschermen tegen hart- en vaat ziektes en degeneratieve ziektes  .
2. Omdat thee rijk is aan zuurstof helpt thee bij het bestrijden van vrije radicalen
3. Thee helpt bij het afvallen, ja dit is erg goed nieuws lijk mij zo. Door thee te drinken verhoog je het vermogen van het lichaam om vet te verbranden.
4. Thee kan je uithouding vermogen verhogen zie reden 2 en 3.
5. Door thee te drinken wordt je lichaam gehydrateerd, niet alleen doordat je natuurlijk
vloeistof drinkt maar de bestanddelen van thee zelf zorgen voor hydratatie.
6. Thee drinken is goed voor de huid, je huid kan schoner, steviger en zachter worden. Helpt je huid beschermen tegen de zon en heeft een verjongende werking.
7. Thee is goed voor het geheugen, zo beweren wetenschappers dat onze cognitieve functies worden verbeterd en dan met name ons geheugen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat thee kan worden gebruikt voor de behandeling van dementie en andere psychiatrische stoornissen.
8. Thee kan helpen bij diabetes type 2 omdat  thee het glucose niveau in je bloed kan reguleren. Dat soort er weer voor dat je bloedsuikerspiegel niet extreem snel stijgt nadat je iets gegeten hebt.
9. Eigenlijk net vernoemd maar thee zorgt voor balans in je bloedsuiker spiegel, een schommelend bloedsuikerspiegel kan o.a. zorgen voor gewichtstoename, vermoeidheid en pukkels.
10. Ook helpt het stofje catechin (antioxidant) dat zich in thee bevindt bij keelontstekingen, gaatjes in je tanden en andere mondzorgen want deze dood de bacteriën die voor deze kwalen zorgen. Catechin heeft van nature een sterke antibacterieel en antivirus werking.

thee quoteThee is blijkbaar echt een super gezond goedje, maar wil je de het maximale gezonde werking van thee benutten dan moeten je toch echt wel aan de groene thee als we de
onderzoekers moeten geloven.
Ik vind thee uit zo’n dip zakje uit de supermarkt geen echte thee, dat is meer gruis dan thee een geeft een smaakje aan je water maar meer eigenlijk ook niet. Maar is nog steeds gezonder dan bijvoorbeeld fris.

Wil je echt een thee die een goede invloed kan hebben op je gezondheid denk ik dat die iets duurdere thee van een goede kwaliteit de beste keuze is. Wat ik mij wel goed kan voorstellen is dat vele het drinken van groene thee niet echt lekker vinden omdat deze bitter is. Maar daar zijn weer van die lekkere groene thee soorten met smaakjes voor, ik vind bijvoorbeeld groene
cactus thee erg lekker. De cactus zorgt voor een zoetje. Ik vind pure groene thee inmiddels wel
lekker maar die heb ik echt moeten leren drinken want ik vond groene thee in het begin ook erg bitter en zelfs vies.
In goede thee winkels, je weet wel waar ze planken vol met losse thee hebben staan zo’n winkel die hebben voor iedereen wel wat wils. En als je niet wil met losse blaadjes aan het prutsen wil hebben de daar ook goede kant-en-klare thee zakjes maar dan van een goede kwaliteit.

Wist je dat je thee is het beste kan zetten in water dat niet te heet is maar ongeveer 80 graden? Je hoeft hiervoor niet met een thermometer te gaan hannesen maar wacht even paar minuutjes voordat je de verse thee blaadjes in het hete water hangt. Kokend water over de thee zorgt
ervoor dat de blaadjes zeg maar wat verbranden en dat zorgt er weer voor dat de thee bitter
worden.

Als boven bestaande redenen niet er voor gezorgd hebben om naar een gezonde pot (groene) thee te grijpen weet ik het ook niet meer. Ik neem er nog een mok/soepkom of twee.

handtekening-mugje1.2

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.