Gevulde Speculaas

Nog even en het is 5 december, dan viert half Nederland weer gezellig het sinterklaasfeest.
Hierbij horen natuurlijk allerlei lekkernijen zoals een gevulde speculaas. Daarom heb ik vandaag een lekker bijna suikervrij recept voor jullie. Ik had nog nooit gevulde speculaas gemaakt en het was verrassend makkelijk eigenlijk om te maken.
Ik was ook verbaast over hoeveel plantaardige gevulde speculaas recepten er zijn. Ik zag vullingen met gewone suiker, dadels, abrikozen en honing langs komen. Ik heb voor de dadel variant gekozen deze leek mij wel erg lekker en is bijna suikervrij dus een stukje gezonder dan de
winkel variant.
Nou kan niet iedereen de smaak van dadels waarderen, (want deze proef je echt wel) je kan
natuurlijk er ook voor kiezen om een andere zoetstof zoals agave of ahorn siroop gebruiken. Zelf niet getest maar op de sites waar ik kijk wordt dat dan als vervanger gebruikt.
Ik heb amandelmeel gebruikt voor in de spijs, je kan ook hele (ongebrande) ontvelde amandelen gebruiken die je samen met de dadels in een keukenmachine fijnhakt.
Want dat is ook eigenlijk bijna het enige wat je nodig hebt, een keukenmachine om de spijs en de koek te maken, dus lekker weinig afwas!

gevulde speculaas 2


In dit recept gebruikt ik kokosolie i.p.v. boter, wat ik erg makkelijk vind is om deze te smelten
boven zo’n theepot warmhouder plaatje en een hittebestendig schaaltje. Op deze manier smelt de olie makkelijk maar wordt hij niet te heet zoals in een pannetje boven het vuur.

Wat heb je nodig voor de koek.
100 gram boekweitmeel;
100 gram meel, ik gebruikte speltmeel;
2 tl. bakpoeder;
2 eetl. speculaaskruiden;
1 tl zout;
100 gram kokosolie, gesmolten;
75 gram suiker (kokosbloem of palmsuiker voor een gezonde optie)
6 medjouldadels (wel even ontpitten he!)
3 el amandelmelk.
Een taartbodem van ongeveer 14 cm doorsnee, je kan ook een rechthoekige schaal gebruiken.

Wat heb je nodig voor de spijs.
200 gram amandelmeel;
10 medjouldadels;
2 eetl. citroensap;
snuf zout.
Of 250 gr amandelmeel, agavestroop of rijststroop naar smaak en rasp van een citroenschil

Het maken van de spijs.
(Maak je de stroop variant meng dan alles met de hand, dat is wel zo makkelijk)
Stap 1.
Voeg in een keukenmachine alle ingrediënten samen en meng net zo lang tot er een
kleverige bal ontstaat. Haal deze dan uit de machine, kneed met de hand even na. Maak er een mooi broodje van en leg deze in wat folie in de koelkast.

Spijsspijs 3

Het maken van de koek.
Stap 1. Meng in een kom alle droge ingrediënten samen, dus het boekweitmeel, speltmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, suiker, bakpoeder en zout.
Stap 2. In een keukenmachine hak je eerst de dadels (zonder pit) fijn, dan voeg je hier het droge bloem mengsel aan toe en mix deze samen.
Stap 3. De olie en amandelmelk kunnen er nu ook doorheen. Mix alles goed samen door elkaar tot er een dik deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine en kleed nog even met de handen na indien nodig. Verdeel het deeg in twee stukken, maak hier twee platte schijven van en wikkel deze in folie, leg ze weg in de koelkast voor 1 uurtje.

gevulde speculaas

Het in elkaar zetten van de speculaas.
Stap 1. Zet de oven als vast aan om voor de verwarmen op 175 graden met het rooster in het midden. en vet de taartvorm in met een beetje olie.
Stap 2. Haal het koekdeeg en de spijs uit de koelkast, Deze ga je nu uitrollen in de maak van je taartvorm. Het deeg is nu hard geworden maar omdat je er twee platte schijven van hebt
gemaakt kan je nu als het goed is makkelijk met de hand even het deeg een beetje kleden zodat deze door de warmte van je handen weer wat opwarmen. Doe dit niet te lang want dan worden ze weer te warm, kneed net lang genoeg tot ze niet meer breken.
Stap 3. Poeder het schone aanrechtblad en deegroller in met wat meel en rol 1 deegbal uit die iets groter is dan de taartvorm. Bekleed hier de bodem van de taartvorm mee en zorg dat deze ongeveer 2 cm aan de zijkanten omhoog staat.
Stap 4. De spijs mag nu op de bodem van de koek, ik vond het makkelijk om ook het spijs uit te rollen, en dan met de handen deze op de maat van de vorm te boetseren en dan er in te
leggen. Ik kon de spijs er precies in laten vallen, je kan ook met de hand deze over de bodem
verdelen. Koekdeeg van de boden die aan de zijkant boven de spijs uitkomt kan je wegsnijden, dan mag de deksel erop.
Stap 5. Rol nu de 2e koek deegbal uit op de maat van je vorm, deze leg je dan op de spijs en snij eraf wat te veel is. Ik gebruikte wat over was om rondjes van te maken en de rand te voorzien van “bloempjes”. Met een vork kan je ook leuke patronen maken.
Stap 6. Zet de speculaas in de oven en na 30 minuutjes is de koek klaar. Laat deze eerst goed afkoelen onder een schone theedoek voordat jij je tanden erin zet. Snij als hij af is gekoeld de speculaas is stukjes en genieten maar.

speculaas

Mocht je deze willen maken voor het sinterklaasfeest dan wens ik jou en je familie heel veel plezier. Wat overblijft kan het beste in een afgesloten bakje bewaard worden.

handtekening-mugje1.2

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.