Handige keukenhulpjes en tips

Het leven in de keuken makkelijker maken, daar ben ik een hele grote voorstander voor en handige spulletjes vind ik dan ook erg fijn om te gebruiken. Maar dan hoef je niet gelijk te denken aan dure gadgets of apparaten die toch maar in de weg staan in de keuken.
Nee vaak zijn handige keukenhulpjes dingen die je toch wel in huis hebt en door ze op een andere manier te gebruiken kunnen zij jou keukenleven echt een stuk makkelijker maken.
Ik heb ondertussen behoorlijk wat handige tips en tricks weten te verzamelen en deze deel ik dan ook graag met jullie in dit blog. Ik heb een aantal van deze tips&tricks voor jullie op een rijtje gezet, wie weet zitten er nog iets tussen die jij nog niet kende.

tips&tricks

Grillen met je tosti-ijzer.
Gebruik je tosti-ijzer voor het grillen van je burgers, je krijgt zo niet alleen een perfect gegrilde burger met van van die gril randjes maar het is ook nog gezonder dan een pan omdat je geen extra olie nodig hebt.
De burger kan zo vanuit de diepvries in de gril, je grilt elke kant c.a. 5 min en dan is hij klaar.

grill groen met aardapuree en linzenb.

Perfect gegrilde burger uit het tosti-ijzer

Je kan naast burgers ook Vega worstjes. Falafel etc grillen als je het niet erg vind als ze wat plat worden. Ook dikke plakken courgette , aubergine, champignons kunnen prima in je tosti-ijzer gegrild worden.

IJsblokjes maar dan anders.
Zo’n ijsblokjes bakje is niet alleen geschikt om in de zomer koele drankjes mee te maken maar je kan deze ook inzetten voor andere doeleinde. Je kan zo bijvoorbeeld het bakje gebruiken om je eigen bouillon blokjes te maken. Als je bouillon gemaakt hebt kan je deze als hij is afgekoeld in het ijsblokjes bakje verdelen en invriezen en daarna pakken wat je nodig hebt. Zo kan je ook vers gemaakte chilisaus en heerlijke olie/kruiden mengsels ook op deze manier invriezen, klaar om te gebruiken wanneer je ze nodig hebt.

olie kruiden cubes

Verse kruiden altijd bij de hand.
Wat is lekkerder dan verse kruiden, maar ze houden niet zo lang zonder dat ze niet met hun voetjes in de aarde zitten. Handige tip: doe de kruiden gesneden in lucht dicht zakje of bakje in de diepvries. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.
Kruiden houden ook langer in de koelkast als je ze in een stuk nat keukenpapier wikkelt en in een afgesloten bakje bewaard.

Pasta koken.
Wist je dat als het water met de pasta erin eenmaal aan de kook hebt deze prima verder gaart zonder dat het gas nog aanstaat? Het duurt namelijk niet langer om de pasta te laten garen maar je bespaart wel veel gas. Wat hier ook handig aan is, is dat er een gas pitje vrij komt voor iets anders mocht je ruimte te kort komen met koken. Ik gebruik deze manier van pasta koken al een aantal jaren en het is bij mij nog nooit mis gegaan.

Overkokende pannen.
Soms kook je zonder deksel, wat dan ontzettend vervelend is, is dat de pan wel eens over de kook kan raken. Een slimme en simpele manier om dit te voorkomen is om een houten spatel dwars over de pan te leggen, deze zorgt ervoor dat de pan niet meer over de kook raakt en je  kookplaat blijft mooi schoon.

Avocado’s testen op rijpheid.
Wanneer is een avocado nou rijp, voor mij een veelvoorkomend dilemma in de supermarkt? Daarom doe ik nu altijd een knijp of pitjes kijk test. Door voorzichtig in de avocado te knijpen kan je voelen of deze rijp is. Is hij nog hard? laten liggen hij is nog niet rijp. Geeft hij mee? dan is hij rijp. Maar kan je hem helemaal indrukken en is hij wel heel zacht dan is hij te rijp en dan laat ik hem meestal liggen.
Je kan het ook zien aan de kleur en het pitje of de avocado rijp is. Aan de hand van een plaatje kan ik het je veel makkelijker laten zien wat bedoel. Krijg je het pitje er lastig uit? dan is hij niet rijp, krijg je hem er wel uit en is de vrucht eronder licht groen? dan is hij rijp, als hij donder bruin is laat hem dan liggen, de avocado is te rijp.

rijpheid avodaco

Avocado snijden en bewaren.
Nu we het toch over avocado’s hebben is het ook handig om te vertellen hoe je het makkelijkst deze snijd. De allermakkelijkste manier is om hem rondom door te snijden in de lengte om de pit heen. Dan haal je de twee helften van elkaar en de pit haal je er uit door je mes vast in de pit te meppen en zo trek je hem er in 1x uit zonder dat je het vruchtvlees stuk maakt.
Dan kan je twee dingen doen, je kan met een lepel het vruchtvlees uit de schil te lepelen. Of je snijd het vlees in plakjes in de schil en haalt deze er dan met de lepel eruit.
Avocado bewaar je het beste door als je 1 helft eet de andere met de pit er nog in, in folie in te pakken en koel te bewaren. Guacamole bewaar je het beste door deze in een zip zakje waar je het lucht uitperst te bewaren. Met avocado is het zo: hoe minder lucht hoe beter. Citroen doet net als bij appels trouwens ook wonderen.

Snel veel tomaatjes snijden.
Deze tip zag ik voorbij komen op Facebook en is echt super handig als je een hele hoop kleine
tomaatjes moet snijden voor bijvoorbeeld in een salade.
Wat je nodig hebt zijn twee borden. De eerste leg je op de kop om je keukenblad en binnen de rand van de onderkant leg je de tomaatjes. Dan leg je het andere bord met de kont naar beneden bovenop de tomaatjes.
Leg nu je hand boven op het bord zodat deze op zijn plek blijft en snijd tussen de borden met een groot scherp mes door de tomaatjes (en niet je vingers) heen. Haal het bord eraf en zie daar, allemaal perfect doorgesneden tomaatjes, klaar voor in je salade.

Rode peper en gember.
Rode peper laat zich prima invriezen en kan in zijn geheel in een zakje de diepvries in. Binnen 1 minuut is hij namelijk ontdooit voor gebruik en nog steeds zo vers als op de dag dat jij hem kocht.
Dit werkt ook perfect voor verse gember, de gember kan je in stukken van 1 cm of gewoon in zijn geheel in vriezen en je raspt eraf wat je nodig hebt, de rest kan weer terug voor een andere keer.

Het aardbeien rietje.

Op de volgende manier kan je heel gemakkelijk aardbeien van het wat bittere “vruchtvlees” ontdoen met het kroontje er nog aan met een simpel plastic rietje. Dit doe je als volgt:
Duw vanuit het puntje van de aardbei het rietje door de aardbei omhoog, zo duw je de witte kern eruit met het kroontje er aan vast en klaar is kees.

hulling strawberries 6

Altijd smoothie ingrediënten klaar voor de start.
Zin in een smoothie? Hoe fijn is het dan dat de alleen maar een zakje met je favoriete fruit en groente combinaties zo uit de vriezer kan pakken.  Je hoeft dan alleen nog maar water of zuivelvervanger toe te voegen aan je blender of staafmixer en zo heb je super easy je smoothie
gemaakt .
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is in zakjes de ingrediënten gesneden en wel samen te stellen en in te vriezen. Zo heb je altijd een verse fruit smoothie binnen hand bereik zonder dat je er te veel werk aan hebt om deze te maken.

Verse sausen maken met een blender.
Een blender is niet alleen goed voor het maken van smoothies. Hij is ook ideaal voor het maken van verse pastasauzen. Je maakt zo op een hele gezonde manier met verse groente je eigen saus. Verse tomaten, ui, knoflook en een paprika en je hebt binnen 2 minuten een super gezonde en verse pastasaus zonder suiker en andere rommel.

Cups en afmeet lepels.
Ik vind het soms erg verwarrend dat er op verschillende manieren hoeveelheden van recept ingrediënten worden vernoemd. In het ene recept staat er gram en de andere weer cup. Ik vind dit erg verwarrend, want wat is 1 cup bloem of melk? En de ene theelepel is de andere niet…
Om het koken en bakken dan ook een stuk makkelijker te maken kan je net als ik van die handige maatlepel kopen. Vele winkels verkopen deze handige keukenhulpjes in allerlei soorten en maten.

maatlepels

Losse spatels voor hartig en zoet.

Je kan het beste voor hartig en zoet verschillende spatels gebruiken. Ik vind het niet erg lekker als mijn zoete muffin of havermoutpap naar knoflook smaakt (wat wel eens voor is gekomen). Pas dit ook toe op ander plastic en houten keuken gereedschap, kommen en planken, of gebruik metalen en glazen kommen.

Makkelijk kokos smelten.
Kokosolie smelten op een thee warmhoudplaatje of zo’n chocoladefondue ding is ideaal voor bak recepten. De olie wordt zo namelijk niet te heet. Ook kan je op deze manier heerlijk de olie gebruiken als warme huidverzorging, goed voor de spieren en een perfecte manier om je huid zonder rommel te voeden.

Nou ik hoop dat er paar handige dingen voor jullie tussen staan, deze tips&tricks hebben mijn leven in ieder geval een stuk smakelijker en makkelijker gemaakt.

Heb jij nou ook handige weetjes, laat deze dan in een reactie achter op mijn blog.
Tot het volgende blog

2 gedachten over “Handige keukenhulpjes en tips

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.