Heerlijk glutenvrij pecandadel taartje.

Ik ben vandaag jarig dus ik trakteer!

Vandaag ben ik 38 nazomers jong geworden, geboren op de laatste astronomische zomerdag van het jaar. Helaas is er dit jaar niet de meest mooie laatste zomerdag maar dat mag de feestpret niet drukken.

Omdat ik niet iedereen op taart kan trakteren lijkt een heel lekker en ook gezond taartrecept mij wel op zijn plek om met jullie te delen. Het taartje is lekker zoet maar niet té en als je niet van dadels houd, wees gerust deze proef je niet terug. Dus ik zeg, maak hem en probeer hem zelf.

Ik ben inspireert door het “ooh” zo lekkere pecanpie taartje van Bagels&Beans. Toen ik die proefde MOEST ik een recept vinden/bedenken die er qua smaak op leek en dat is mij denk ik wel gelukt. Het taartrecept van Bagels&Beans kon ik helaas nergens vinden maar na veel gegoogle op pecanpie en vegan heb ik genoeg inspiratie opgedaan om zelf een recept in elkaar te knutselen. Het recept is al door twee testpanels gegaan en kreeg van beide een dikke 10+ .

Mijn versie van een pecandadel taart is gluten vrij en natuurlijk vegan. De dadels zorgen voor de zoete smaak dus ook geen extra suikers zijn nodig. Mijn recept is ook zonder boter of andere vetten. Ik heb i.p.v. olie of plantaardige boter dat in de meeste recepten die ik tegenkwam zaten vervangen door een notenpasta en dat werkt ook prima.
Dit taartje is erg makkelijk om te maken, er komt namelijk geen oven aan te pas en je hebt alleen een keukenmachine nodig om de bodem en de vulling te maken.

Qua dadels zijn medjoul dadels het lekkerst om mee te “bakken” omdat deze lekker smeuïg en caramelerig zijn. Maar gewone dadels werken ook prima.
De pecan noten en walnoten die nodig zijn in dit recept koop ik altijd voor een leuk bedragje en in een grote zak te koop bij de Lidl.

Wat heb je nodig voor de bodem. (voor een taartvorm van ca. 9 inch)
3/4 cup pecan noten
3/4 cup walnoten
snuf zout
1/4 cup kokosrasp
1 cup ontpitte dadels.

Voor de vulling.
1 1/4 cup dadels, ontpit en geweekt in warm water voor 1 uur;
1/2 cup pecannoten
1/4 cup notenpasta (of gesmolten kokos olie);
2 theelepels vanille extract;
1 theelepel kaneel;
1/4 theelepel nootmuskaat;
snuf zout;
1/4 cup sap van de geweekte dadels.

Zo maak je de bodem.
Stap 1. Doe de walnoten, pecannoten samen met het zout, kokosrasp in een keukenmachine en mix even kort zodat de noten wat kleiner worden. Voeg dan de dadels toe en mix dan totdat alles redelijk in kleine stukjes is gehakt. Het mengsel is klaar als deze aan elkaar blijft plakken als je er in knijpt.
Stap 2. Verdeel het mengsel in een taartvorm van ca. 9 inch (kleiner mag ook maar dan wordt de taart wat dikker) en druk deze met de achterkant van een lepel stevig aan. Zo krijg je een stevige bodem die niet uit elkaar valt, de bodem is klaar, zet deze afgedekt weg in de koelkast)

We gaan verder en maken de vulling.

Zo maak je de vulling.
Stap 1. Doe de dadels in een kommetje en giet hier (koken) heet water over heen zodat ze allemaal ondergedompeld zijn. Laat deze voor 1 uurtje staan om te weken.
Stap 2. Giet de geweekte dadels af maar bewaar het vocht deze heb je nog nodig!
Doe de dadels in de keukenmachine en hak ze fijn. Voeg dan 1/4 cup van het vocht samen met de pecannoten, notenpasta, vanille extract, kaneel, nootmuskaat en een snuf zout toe en mix alles tot een glad beslag.
Stap 3. Haal de bodem uit de koelkast en giet het beslag over de bodem en verdeel deze. Strijk de bovenkant glad met een vochtige lepel of spatel.
Zet de taart afgedekt voor minimaal 1 uur in de koelkast en strooi voor het serveren nog wat kaneel over de bovenkant en versier de taart met extra pecannoten.
De taart is nog lekkerder als je deze de dag van te voren maakt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.