Help! er komt een veganist bij mij eten….

meditatie-mugje-2

Veganisten zijn hippies die van blaadjes sla, tofu en zonlicht leven toch?

De meeste mensen zijn nog niet of nauwelijks in aanraking geweest met het fenomeen veganisme. Maar steeds meer mensen kiezen er bewust voor om vegan, veganist of plantjeseter te worden.  In Engeland is veganisme zelfs met 300% gegroeid in de afgelopen jaren.
In Nederland zijn er inmiddels al ruim 17.000 veganisten en dat aantal groeit gestaag.
Dus de kans dat er iemand in jou familie of vriendenkring op een dag beslist om veganist te worden wordt steeds groter of mischien is iemand al overgestapt op een veganistische levensstijl.
En dan kan er ineens een nieuws soort probleem voorkomen, er komt een veganist bij jou eten….help! Er schieten vaak ineens allerlei problemen door je hoofd heen, wat eet een veganist wel? mag ik wel vlees eten? moet die koeien huid het huis uit om ruzie te voorkomen? help help wat moet ik doen!!

Vandaag in het blog wil ik jou graag helpen met dit probleem. Ik geef ideeën en tips die je bij veel verschillende eetmomenten en gelegenheden kan toepassen. Ook vertel ik wat over wat je wel en beter niet kan doen of zeggen tegen een veganist. Maar geen paniek, het is echt helemaal niet zo ingewikkeld of lastig om een veganist happy te maken zonder dat jij als gastheer of vrouw dagen ontzettend loopt te stressen.

Ik weet uit eigen ervaring ondertussen wel dat het alles behalve vanzelfsprekend is dat mijn gastheer of vrouw het niet altijd leuk vind als ik kom eten. Want wat zet je een veganist nou voor? mag ik als gastheer zelf nog wel vlees eten zonder die koeien knuffelaar tegen mij aan gaat zitten preken? Wees gerust de meeste veganisten zijn gewone vriendelijke mensen en omdat die vriendin van jou nu ineens niet meer dat stuk vlees wilt eten verwacht zij echt niet dat jij dat nu ook niet meer doet of dat jij ineens alles wat maar een dierlijke afkomst heeft verstoppen moet in de gangkast.

De meeste veganisten kijken soms net zo op tegen dat feestje, net als jij, vooral als het de 1e keer is dat zij bij jou komt eten als veganist. Als veganist vliegen er ook net als bij jou een hele hoop vragen door het hoofd zoals: is er wel wat te eten voor mij dan alleen een blaadje sla? gaan ze vervelende vragen stellen? gaan ze mij pesten?
Dit kan heel simpel opgelost worden als jij de veganist erg goed kent door even te overleggen hoe jullie het aan gaan pakken, dat scheelt voor beide een hoop gestres. Jij weet zeker dat je iets in huis hebt, zij weet dat er iets naast een appel of wortel te eten is.
Ken je de veganist wat minder goed dan kan je paar van de onderstaande tips en ideeën mischien wel goed gebruiken.

Ik heb verschillende eetmomenten met tips wat je in huis kan halen of koken voor jullie op een rijtje gezet.

Voor bij de thee of koffie.
In de winkel zijn verrassend veel producten vegan dus ook lekkere zoete dingen voor bij de thee. Zo zijn die koekjes Koffieleutjes van Lotus of Oreo’s gewoon vegan. Zelfs Verkade Café Noir, AH koffiewafels AH Countrycookies, LU robuuste koeken (hazelnoot chocolade) en Punselie stroopwafels zijn ook vegan. Genoeg keuze lijkt mij zo toch? Houd de vegan van chocolade dan is pure chocolade de beste keuze. Niet allemaal zijn bitter zoals de repen van Tony Chocolonely zijn mijn favoriet. Hou je van bakken, dan staat er bij mijn eigen Recepten mischien wel wat tussen.

Voor bij de borrel.
Bij de borrel zijn zo veel lekkere dingen te serveren, denk aan stukjes groente met hummus. Of stokbroodje met tapenade. Olijfjes en nootjes kunnen natuurlijk en de meeste naturel of casava chips en taco’s zijn vegan. De meeste frisdranken zijn ook vegan zoals cola, fanta en natuurlijk fruitsappen.

Lekkere lunch.
Met de lunch kan je een heerlijke salade maken met veel groentes, rijst of een andere koolhydraat. Of een lekker broodje met avocado, tomaat en andere groentes kan natuurlijk.
Ik heb verschillende recepten op mijn log staan zoals Maaltijdsalade’s, Romige bloemkoolsoep, Falafel burger en vele andere.

De avond maaltijd.
Met avonden kan je het heel simpel houden mocht een uitgebreide maaltijd te veel zijn. Maak je bijvoorbeeld een pasta gerecht kan je het vlees er los bij serveren zodat iedereen kan kiezen of hij wel of niet vlees wil eten. Pizza is ook erg makkelijk om vegan te maken, gewoon het vlees en kaas weglaten. Ga je voor afhaal? dan is naast pizza bestellen ook patat, chinees, grieks en indiaans een goede optie. Die hebben altijd wel een vegetarisch of zelfs vegan optie. Kijk samen met de veganist wat hij of zij wilt bestellen.
Eten jullie lekker hollands kan je een vega burger erbij serveren. Het merk Tivall van de AH of de vegetarisce slager, Dee’s en zelfs de Aldi hebben lekkere plantaardige burgers, stukjes en worstjes. Naast recepten op dit blog kan je ook bij Jammie Oliver, Ah.nl en de veganchallenge kijken wat er te kokkerellen valt. Zoek in Google naar vegan recepten en je krijgt een hele lange lijst met lekkere recepten die je kan maken.

Mmm toetjes.
Wat is lekkerder dan de maaltijd af te sluiten met een lekker toetje. Een bak fruit is altijd goed en makkelijk om te serveren. Maar ook yogurtjes en ijsjes kunnen, helemaal plantaardig en lekker. In de meeste supermarkten hebben ze wel sorbetijs en sojayogurts in de schappen staan. Zo heb je vegan ijs van de merken: Ola ‘Swedish Glace’, sorbetijs van de Lidl en HET vegan ijs van Professor Grunschnabel in verschillende smaken (te koop bij AH) zijn allemaal erg lekker.

BBKnoeien.
Ook kan je prima BBQ-en met een veganist aan tafel. Zorg er dan wel voor dat de vega burgers en wortjes die je hebt op een stukje folie gegrild worden zodat deze niet “besmet” raken met vleesvet. Spat het vlees heel erg, leg dan geen vegaburger op de gril maar wacht even. Een veganist is bij de bbq al heel blij met een grote bak salade, stokbrood met salsa, hummus of avocado-dip erbij. Vers fruit en groente op tafel zetten waar iedereen van kan pakken.
In het blog De Vega BBQ staan meer tips en recepten.

Nog paar tips.
Op de website Gewoon Vegan staan ontzettend veel vegan producten die je in de supermarkten kan kopen. Een echte aanrader voor als je er niet uit komt.
Wat ook iets is om bij stil te staan is dat je de porties niet te klein moet maken. Plantaardige voeding vult veel minder snel dus een veganist kan in jou ogen best grote porties eten. Een kommetje salade of 3 stukjes aardappel wat groente en een veganburger zal een veganist niet lang vullen. Zorg dat er genoeg op tafel staat zodat die veganist 2 of zelfs 3x op kan scheppen.

Nou we zijn er wel zo’n beetje geloof ik zo. Wat ik nog wel even wil benoemen zijn de do’s en dont’s. Sommige dingen klinken mischien als “common sense” maar er zijn toch een paar dingen die je juist wel of beter niet kan doen of zeggen tegen een veganist.

Do’s.
Check altijd de verpakking, ei en zuivel staat altijd vermeld op de verpakking of het er wel in zit. Als er staat dat het in een fabriek is gemaakt waar ook noten en zuivel gebruikt wordt kan je dit product prima kopen.
Je maakt een hele goede beurt bij een veganist als je rekening houd met wat deze wil eten.
Je hoeft echt niet heel moeilijk te gaan doen want dat is nergens voor nodig.
Kom je er zelf niet uit met wat je nou wel of niet moet kopen, hoe je iets moet bereiden of dat het product dat je gekocht hebt echt wel vegan is? vraag het gewoon aan de expert, de veganist zelf.
Gezonde belangstelling tonen in de levensstijl is altijd goed, de meeste veganisten vinden een goede discussie zelfs leuk.
De veganist vragen om te helpen met koken of te betrekken bij de bereiding is echt niet raar.
Eet zelf ook dat gerecht, zo hoef je niet verschillende gerechten te maken, echt je mist geen voedingsstoffen als je eens geen vlees eet.
Gedraag je net als altijd, jij en de veganist zijn niet ineens andere mensen geworden.

Dont’s.
Het spreekt toch voor zich dat je een veganist niet moet gaan pesten of beoordelen met zijn levensstijl keuzes. Krijg je een veganist te eten, let dan gewoon wat meer op je woorden.
Ga niet zeggen dat jij haar of zijn keuze erg slecht vind en dat jij er niet achter kan staan. Hou dat soort woorden gewoon bij je. Een veganist gaat het ook niet tegen jou zeggen dat hij niet achter jou levensstijl keuzes kan staan. Een goed gesprek en vragen over de levensstijl kan natuurlijk altijd maar schiet niet in de verdediging want dan doet de veganist dat ook.
Je maakt echt geen vrienden door een biefstuk in voor gezicht van de veganist heen en weer te zwaaien of vragen of ze toch echt geen hapje willen. Klinkt mischien raar maar dat gebeurt echt, het kan mischien wel uit onbedachtzaamheid zijn of het is leuk maar op die manier gaan vriendschappen echt stuk of zie jij je familielid bijna nooit meer.
-Wat echt niet kan is om toch bewust iets dierlijks toe te voegen aan een vegan gerecht zoals slagroom ofzo en denken daar komt ie niet achter of voor 1x kan dat best. Hiermee kan je een veganist echt super boos krijgen. Iemand die veganist is heeft bewust hiervoor gekozen en dat moet gerespecteerd worden.

Ik hoop dat ik mijn blog jullie zal helpen als er een veganist bij jou komt eten. Heb je vragen of mischien zelf nog wel paar goede tips, deel deze dan in een reactie op dit blog.

Tot het volgende blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.