Het leed dat suikerverslaving heet.

Ik wil het vandaag over suikerverslaving hebben, een onderwerp wat vandaag de dag heel
actueel is en iets waar ik ook persoonlijk mee te maken heb gehad.

We weten inmiddels wel dat suiker niet goed voor ons is maar eten toch erg veel van dit witte goedje en zijn vaak onbewust verslaaft geraakt aan suiker eten.
Suiker mag dan wel in de basis helemaal plantaardig zijn maar dat betekend niet gelijk dat het dan ook gezond moet zijn.
Suiker wordt ook met een goede rede het witte gif genoemd omdat het eten van suiker bijna niets bijdraagt aan onze gezondheid.

suiker

Over suiker kan ik dan ook wel tientallen blogs schrijven omdat het een onderwerp is die mij persoonlijk erg bezighoud. Dit komt mede omdat ik mijn eigen persoonlijke strijd heb moeten
strijden tegen dat witte gif maar ook zie ik hoe mensen om mij heen vechten tegen hun
suikerverslaving.
Vandaag wil ik mij dan ook wagen om eens te beginnen te blogen over het suiker onderwerp en ik begin met de verslavende werking van suiker.

Suiker.
We kunnen bijna niet meer om suiker heen, het zit werkelijk in bijna alle verpakte etenswaren die gemaakt worden in fabrieken. En wij mensen consumeren een hele hoop eten dat niet rechtstreeks van het land via de keuken op ons bord terecht komt. Nee het meeste eten wordt nog eerst verwerkt tot bijvoorbeeld koekjes, chips, kant-en-klaar maaltijden, sausen, toetjes, drankjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar daar ligt dus ook gelijk het gevaar, omdat het overal in zit raakt ons lichaam verslaaft aan suiker en kan niet meer zonder.
Omdat ons lichaam weinig met deze overvloed aan suikers kan slaat het dit maar op en is dan ook de grootste reden waarom mensen met een westelijk dieet steeds dikker worden.
Fabrikanten weten dat wij in de gaten hebben dat suiker niet gezond is en proberen op allerlei manieren suiker zo te verbloemen dat ze ineens gezond lijken. Suiker heeft dan ook ontzettend veel namen ondertussen, van glucosestroop, dextrose, fructose, agave, ahornsiroop en stevia hebben wij allemaal wel gehoord, het zijn allemaal suikers. Ik wil in dit blog daar niet te veel op in gaan, dat bewaar ik voor een andere keer.

Wij gaan verder.

Waarom is suiker zo verslavend?
Suiker werkt verslavend omdat deze na het eten gelijk in je bloedbaan terecht komen. Hierdoor krijg je een piek in je suikerspiegel en dat zorgt voor een lekker verzadigt gevoel, je voelt je
helemaal happy. Maar die piek moet ook weer eens omlaag gaan en als dit gebeurt dan krijg je dus weer zin in die suikers omdat je daar zo lekker door voelde.
Eet je geen suiker om weer die piek te halen dan krijg je ontwenningsverschijnselen, net als een echte verslaafde. Ontwenningsverschijnselen kunnen zijn: (kan ook niet ander) trek te krijgen in zoetigheid, je wil die drop pot wel te lijf gaan, heel moe worden, je hebt een energie dip, trillen op je benen of je zwak voelen, je kan je niet meer consenteren of je kan ook erg beginnen met zweten. Niet zo fijn allemaal dus je lichaam ontwijkt liever die gevoelens en eet liever weer suiker.

suikerverslaving1

Hoe kom je van die verslaving af.
Om van een suiker verslaving af te komen is ontzettend moeilijk omdat je eigenlijk een strijd aangaat met je eigen lichaam. Je moet die cirkel van verlangen naar suiker, het eten ervan, dip krijgen in de suikerspiegel en weer verlangen naar suiker doorbreken. Helaas niet zo makkelijk als het omschrijven ervan.
Wat je kan doen is de slechte suikers die in koekjes, dranken en andere lekkere dingen zitten vervangen door de natuurlijke suikers te gaan eten. Eet brood i.p.v. een koekje, de suikers in brood komen langzaam vrij dus daar doe je langer mee. Pak fruit i.p.v. snoep of koek, eet paar nootjes, stukje pure chocolade, olijfjes, zoete groentes en dat soort dingen.
Iets gaan doen kan ook helpen, zoek afleiding, doorbreek die cirkel van dagelijkse sleur en ga desnoods leren breinen als het helpt. Hou je hersenen bezig en leid ze af.

Je lichaam zal paar dagen ontzettend protesteren en je zal je chagrijnig, moe en lamlendig
voelen, maar dat is gelukkig van korte duur geloof me. Na paar dagen krijgt je lichaam in de
gaten dat het zijn suiker shotje niet meer krijgt en zal zich gaan aanpassen aan wat het dan wel
binnen krijgt als eten.
Je zal merken dat nu je lichaam niet meer verslaaft is aan dat witte gif zich veel beter zal gaan
voelen. Je zult veel meer energie hebben omdat je lichaam niet meer constant op en neer gaat met de suikerspiegel.
Maar verwacht niet dat even paar dagen geen suiker eten het probleem oplost, nee die paar
dagen is het begin van een hele lange weg. Als je weer veel suiker houdende producten gaat eten ben je weer terug bij af.

Uit eigen ervaring, mijn suikerverslaving.
Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat suiker echt een verslavend spulletje is.
Het lichaam reageert op suiker alsof het een drug is. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat vele mensen echt verslaaft zijn aan het eten en drinken van producten die stijf staan van de suikers.
Ik was één van die mensen tot paar jaar terug, ik at zo een pak koekjes, zak drop of een hele reep chocolade in 1x op zonder ook maar te knipperen. Was er niets te snoepen in huis dan ging ik richting de winkel en at ik het bewijs op voordat mijn man thuis kwam, ja zo erg was het.
Mijn lichaam was letterlijk verslaaft aan het consumeren van zo veel mogelijk suiker.
Als ik te lang geen suiker had gegeten kreeg ik ontwenning verschijnselen, net als een echte drugs verslaafde. Je kon het dan ook echt aan mij afzien dat ik wel van snoepen hield, ik woog op een gegeven moment wel 100 kilo.
Bij mij is een aantal jaren geleden gelukkig een knop om gegaan en ik ben beter voor mijzelf gaan zorgen. Ik ben gezonder gaan eten en ben de suikers gaan mijden uit mijn eetpatroon, koekjes, snoepjes en pakjes waren niet meer welkom.
Zoals jullie kunnen zien bij mijn bak recepten bak ik zo min mogelijk met suiker en ik koop
tegenwoordig ook bijna geen snoeperijen meer. Heb ik paar dagen wel meer suiker gegeten door te veel snoep momentjes te hebben gehad met bijvoorbeeld sociale gelegenheden dan moet ik weer van een lichte suikershot verslaving afkicken.
Ik vind het erg jammer hoe makkelijk mijn lichaam gewent raakt aan suiker en hoe makkelijk het om meer vraagt. Maar ik ben tegenwoordig (meestal) de baas en niet het suiker en dat maakt een wereld van verschil.
Ik kies bewust om niet vaak een stuk (vegan) chocolade, koekjes, snoepjes in huis te halen
omdat ik weet dat ik hier weer last van ga krijgen qua suiker verslaving en mijn gevoelige
darmen.
Soms is iets lekkers is helemaal niet verkeert en dat doe ik echt wel maar als je ergens verslaaft aan bent moet je die verslaving wel de baas blijven en laat het snoepen dan ook bij soms.
Plantaardig gaan eten heeft mij ook ontzettend geholpen om van die suikerverslaving weg te blijven omdat mijn eten tegenwoordig veel meer bij de oorsprong ligt dan voorheen.
Dropjes, chocolade en koekjes waren mijn duiveltjes maar omdat de meeste daarvan echt niet vegan zijn “kan” ik ze dus niet meer eten en dat help mij ontzettend.

Tot slot wil ik jullie mee geven.
Leren NEE zeggen tegen de verleidingen is de grootste overwinning die te behalen valt als je vecht
tegen een verslaving. Zeg niet steeds morgen of maandag begin ik, begin vandaag en gelijk!
Je zult merken, hoe vaker je nee zegt hoe makkelijker het wordt ook al denk je nu als je dit leest: ja het zal wel zij kan makkelijk praten. Neem de teugels weer zelf in de handen en overwin.

Hier laat ik het bij voor vandaag.
handtekening-mugje1.2

Info bronnen.
http://www.ingevanhaselen.nl
http://energiekevrouwenacademie.nl
Boek de voedselzandloper van Kris Verburgh

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.