Het mugje viert feest!

Ik heb vandaag een heel leuk persoonlijk feestje te vieren.
Vandaag is het namelijk precies 1 jaar geleden dat ik gestopt ben met een alles eter te zijn en ben begonnen met mijn plantaardige reis.

En het was mij een jaartje zeg! vandaag wil ik dan ook graag en met trots vertellen hoe het
afgelopen jaar voor mij is geweest.

mugje-1-jaar

Het afgelopen jaar is voor mij een echte ontdekkingstocht geweest en ik heb er ontzettend van genoten en geniet nog steeds want mijn reis is alles behalve afgelopen.
Ik vertel in een van mijn eerste blogs over waarom ik gekozen heb om plantaardig te gaan eten waarom ik deze keuze heb genomen. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn beslissing om deze levensstijl aan te nemen.
Het begon voor mij als een nieuw eetpatroon maar ontwikkelde zich al vrij snel in een levensstijl omdat er zo veel meer dan alleen eten bij komt kijken.
Ik leerde naast anders leren eten ook anders te koken en heb nieuwe dingen leren te eten.
Ik geniet nu ontzettend van nieuwe gerechten te proberen met producten die ik normaal links liet liggen omdat ik ze niet kende.
Ook zetten het leven zonder dierlijke producten zich voort in anders kijken naar kleding,
verzorgingsproducten en noem maar op.

Mis ik het vlees? absoluut niet kan ik je vertellen, het ruikt dan af en toe wel lekker maar ik word zeker niet verleid om het te willen eten. Als ik mensen vertel dat ik eigenlijk niet meer weet hoe een stukje kip nou eigenlijk smaakte kijken ze mij raar aan maar het is echt zo.
Ik heb al 1 jaar geen kip, varkens of rundvlees aangeraakt, ei en melk producten heb ik links
laten liggen en zijn op 1 hand (mischien 2) te tellen hoeveel ik er wel van heb gehad.
Geen vlees meer eten is vanzelf sprekend geworden, ik wil gewoon niet meer verantwoordelijk zijn voor zo veel onnodig dierenleed. Ik at voorheen eigenlijk elke dag wel vlees zonder na te denken over zijn herkomst. Moreel voelt het beter voor mij om geen vlees meer te eten.
Mijn man en kat eten nog wel vlees, ik kan voor mijn man niet bepalen wat hij wel en niet mag eten.

Ik ben geen “echte vegan” want dat moet inhouden dat ik helemaal geen, maar dat ook echt geen enkel eten, kleding en verzorgingsproduct heb aangeraakt waar iets dierlijks in zat.
Ik eet heel af en toe (uitzondering) nog wel eens een visje of kies als ik bij een ander of uit eet voor vegetarisch als dat mijn enige optie is naast vlees eten.
Op deze manier eten past bij mij, ik voel mij hier goed onder. Ik moet zoals mijn man het verwoord mij niet in een hokje laten plaatsen met hoe ik moet eten en zijn als vegan, veganist, planteneter of welke naam ze er ook aan willen geven. Hoe ik nu eet en leef past bij mij en ik groei dagelijks nog steeds. Wie weet gebruik ik over 1 jaartje wel helemaal geen dierlijke producten meer, we gaan het zien.

Ik ben ontzettend trots op mijzelf en verbaas mij er eigenlijk best wel over hoe makkelijk het afgelopen jaar is geweest.
Ik heb geen moment gedacht, nou dit gaat hem niet worden dit is mij te ingewikkeld. Het internet staat vol met filmpjes, blogs, informatie die mij ontzettend helpen in mijn ontwikkeling als planteneter.

Wat voor mij vooral een ontzettende goede drijfveer is naast zo min mogelijk dieren laten lijden omdat ik ze wil eten is hoe goed mijn lichaam reageert op plantaardige voeding.
Plantaardig gaan eten is voor mij als een soort turbo boost geweest, ik voel mij niet alleen
ontzettend gezond, ik heb energie als een 20 jarige!
Het onderstaande lijstje zijn paar van mijn lichamelijke en geestelijke veranderingen die
gebeurde door plantaardig te gaan eten en dat lijstje vind ik best indrukwekkend.

O Allerbelangrijkst geen darm klachten meer! Daar begon het voor mij vooral voor.
O Geen buikpijn meer na het eten van…
O Regelmatige stoelgang.
O Meer energie, veel meer.
O Geen sterk ruikende zweet meer, zelfs niet na het sporten.
O Helder in het hoofd, kom met goede ideeën en kan snel schakelen.
O Niet ziek geweest! zelfs niet met de griepgolf, geen snotter bel gehad.
O Afgevallen zonder moeite te doen, wie wil dat nou niet!
O Hooikoortsklachten zijn vermindert door betere weerstand.
O Minder tandplak, ook erg fijn.
O Die vrouwen bij-klachten van ééns in de maand zijn veel minder erg.
O Veel minder last van stress en stress gaat sneller over.
O Zit minder te malen, ja daar was ik ontzettend goed in.
O Geen vette huid meer.
O Mijn haar is veel gezonder, is zacht en is veel minder vet.
O Nagels zijn sterker, breken nu veel minder snel.

Jeetje zo kan ik nog wel even doorgaan denk ik maar you get the picture toch! Ik heb lichamelijk en geestelijk ontzettend veel  sprongen vooruit gedaan.
Ik durf nu ook veel meer, ik ben ontzettend uit mijn schulp gekomen vind ik zelf. Voorheen was ik echt niet alleen op hardlooptraining gegaan en mij ook zeker niet voor een cityrun
ingeschreven.
Niet dat alleen, ik zou nooit begonnen zijn met bloggen, iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen. Ik durf mezelf te laten zien en ben meer de persoon geworden die in mij verstopt zat.
Niet mis voor 1 jaartje, wat kan er een hoop veranderen in zo’n jaar! Ik ben ontzettend
benieuwd naar wat het komende jaar mij zal brengen.

Taartje-1
Die belevenissen blijf ik via het blog met jullie delen, nu is het tijd voor taart een feest!

Tot het volgende blog.

3 gedachten over “Het mugje viert feest!

 1. Daan

  Hoi Anne,

  Gefeliciteerd met je jubileum als plant-AARDIGE eter. Als ik je lijstje met veranderingen lees, is het formidabel zoals jij vooruit gegaan bent in één jaar. Logisch dat je daar trots op bent. Dat zou ik ook zijn, zoiets is zeker een feestje waard.
  Fijn hè, als je ergens blij om kunt zijn.
  —————————————
  Blijheid is de afwezigheid van sterke interne spanning en emoties die voornamelijk als negatief worden ervaren, zoals angst, verdriet en boosheid.

  Daarom voelt blijheid ook zo licht en plezierig; het is simpelweg de afwezigheid van wat ons normaal, bewust of onbewust, zo kan kwellen.

  Blijheid is tevredenheid, te-vreden-zijn met het bestaan zoals het is. Het is het gevoel dat misschien wel het dichtst bij dat van geluk in de buurt komt. Geluk dat óók altijd maar even is en dan weer wegvloeit.

  Blijheid is mooi en puur, en aanstekelijk. Het is wat we in kinderen waarderen (maar in volwassenen nogal eens wantrouwen). Want kinderen kunnen zo vertederend blij zijn. Met iets of zomaar. Ze voelen immers de last van het leven nog niet.

  Ouderen kunnen net als kinderen maar zelden in dezelfde mate, opgeruimder en zelfs soms blijer zijn dan de gemiddelde volwassene. De weg bijna afgelegd, gestreden wat moest, de ballast overboord. Vrede gesloten met het leven, eindelijk, nu het nog kan. Meer ruimte voor het lichte en luchtige.

  Kun je een blijer mens worden? Ja, natuurlijk. Groei op en word oud. Of groei nooit op.
  ————————————————
  Nog een heleboel plantaardige jaren gewenst,

  Daan

  Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.