Het verhaal van duiker Dos Winkel

Ik heb al kort verteld in het blog Sneakers van oceaan plastic dat het niet goed gesteld is met onze oceanen. Maar in dit blog heb ik niet verteld hoe het zit met de dieren die daar leven.

Tijdens een lezing op het Planteneter event vertelde Dos Winkel, onderwaterfotograaf en duiker over hoe slecht het gaat met onze oceanen.
In dit blog vertel ik dan ook graag over zijn boodschap en wat ik heb opgestoken uit zijn lezing.
Want ik was behoorlijk onder de indruk van deze vriendelijke meneer die met grapjes en leuke verhalen verteld over zijn missie en strijd.
NEDERLAND, AMSTERDAM, 13 OKTOBER 2007 Dos Winkel bij een van de foto's van 'Planet Ocean', de openluchttentoonstelling van zijn werk rondom de amsterdamse Stopera. Winkel (Haarlem, 1947) is een internationaal vermaarde onderwaterfotograaf, die met zijn foto's de aandacht wil vestigen op de funeste gevolgen van milieuvervuiling voor het wereldwijde onderwaterleven. "Het is vijf over twaalf", aldus Winkel. Hij duikt en fotografeert al 25 jaar maar is sinds 2005 fulltime natuurfotograaf. Daarvoor was hij orthopeed en in die hoedanigheid oprichter en voorzitter van de International Academy of Orthopaedic Medicine (IAOM). Foto: Jeroen OerlemansDos Winkel is al 30 jaar duiker en heeft overal ter wereld wel het zeeleven bewondert.

Maar in de 30 jaar dat hij aan het duiken is zijn de ecosystemen in de oceanen hard
achteruit gegaan en hij ziet er tot zijn grote
verdriet er een hele hoop kapot gaan en
verdwijnen door de invloed van de mens.
Daarom heeft hij 9 jaar geleden besloten om actief te strijden tegen de overbevissing,
bijvangst en het kapot maken van ecosystemen zoals koraalriffen en mangroves.
Hij is de seafirst foundation begonnen en deze wordt geheel door vrijwilligers gerund.

In zijn lezing vertelde Dos over hoe er door grote vis bedrijven nou gevist wordt.
Ik wist bijvoorbeeld niet dat de bijvangst van grote, echt hele grote visser schepen (want boten zijn het niet meer te noemen) gewoon afgedankt terug wordt gegooid, dat noem ik nog eens verspilling. Terwijl ergens anders een visser vis vangst om als vis en diervoer te kunnen
verpulveren en verkopen.
Hij zegt ook dat de meeste mensen zich ook niet bewust zijn van wat het betekend en kost voor de oceanen en zijn inwoners zodat wij ons stukje vis kunnen eten. Hij noemde getallen waar je broek af van zou zakken.
Bijvangst is per jaar 48 miljard ton aan vis en andere ongewenste zeedieren.
album_large_3716089
Hij gaf als voorbeeld een mooi beeld weer. Stel je wilt als jager op de savanne alleen gazelle vangen, dit doe je met een groot net van zeg maar 100 meter gespannen tussen twee tanks.
Je rijd over de vlakte en je schept alles op wat je tegen komt want de andere dieren kunnen net als de gazelle er niet uit ontsnappen. Aan het einde van de rit selecteer en haal je de gazelle uit de hoge stapel van andere dieren uit die half dood, gebroken en kapot achterblijven.
Zou de wereld dit pikken vraagt hij ons? Nee natuurlijk niet maar dit is wel wat er gebeurt in de visserij.
En nee niet alle vissers zijn zo, genoeg vissers vissen ook op duurzame manier maar die grote schepen, daar zijn er een hele hoop van die wel zo vissen. Wij zien dit niet niets van omdat dit onder water gebeurt.

Mangroves, de kraamkamer en kleuterklas voor jonge vissen worden kapotgemaakt omdat kweekvijvers het water vergiftigen met hun antibiotica, pesticide en andere rommel om de
vissen “gezond” te houden tot de verkoop.

Volgens Dos is het zeker nog niet te laat maar er moet zeker snel wat aan gebeuren voor al
onze onderwater natuur verdwenen is. Als we niets doen dan wordt er voorspeld dat in 2045 geen levend koraal meer is. 30 jaar geleden was 30% van het koraal ziek nu is al het koraal
overal ter wereld ziek.
berdosrifHij raadden ons aan om de onderstaande films te bekijken
film Sea the truth (te koop)
film the end of the line (gratis te bekijken)

Wat heb ik van deze lezing geleerd, nou ik denk dat ik voortaan dat visje niet meer als vervanger van vlees ga gebruiken als het niet anders kan. Het is dan beter om een stuk vlees te eten.
Niet dat ik dit ga doen maar ik denk dat ik het dan bij vegetarische vervangers hou.

Wil jij nou wel zorgeloos vis kunnen eten die gevangen is op een goede manier, dan kan dit
natuurlijk ook. Er zijn keurmerken zoals MCS die op verpakkingen van vis producten staat die
alleen onder goede omstandigheden gevangen zijn en de kwekerijen geen aanslag maken op de natuur. Vis die gevangen is met een lijn is ook een goede optie.

Hier laat ik het voor vandaag bij.

handtekening-mugje1.2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.