Hollandse vegan appeltaart

appeltaart

Wat is lekkerder met dit herfstweer dan een lekker stuk appeltaart? En die geur!… ooh die geur van vers gebakken appeltaart in je huis is zo zalig, ik was vergeten hoe lekker dat kan ruiken.
Ik heb al sinds ik plantaardig ben gaan eten geen appeltaart meer gegeten, best raar eigenlijk. Appeltaart is namelijk super easy vegan te maken. De inhoud van de taart is al plantaardig en hoeft alleen het deeg wat aangepast te worden.
Ik werd inspireert om appeltaart te bakken toen ik twee zakken vol appels kreeg van een collega, en alleen deze in mijn havermoutje te verwerken leek mij ook wat eentonig. Na wat gegoogle ter inspiratie heb ik een recept bedacht voor een oer Hollandse appeltaart alleen dan helemaal vegan.
Dit recept is lekker simpel, vrij van toegevoegde suikers en makkelijk glutenvrij te maken door een ander soort meel of bloem te gebruiken.
Appeltaart appels zijn vaak de Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts. Ik heb eigenlijk geen idee welke appel ik gekregen heb maar ze smaken in ieder geval erg lekker, fris met een licht zuurtje.

Wat heb je nodig voor het deeg.
330 gram (spelt) bloem of meel;
200 gram plantaardige boter zoals Provamel Bakken&smeren;
2 eetlepels koud water of plantaardige melk;
5 dadels (of meer wil je het deeg wat zoeter hebben);
2 1/2 theelepel bakpoeder;
rasp van een 1/2 citroen (als hij niet bio is even de schil goed wassen)
snuf zout;
Springvorm van 22 cm in doorsnede;
Extra bloem om het aanrecht mee in te poederen.
Optioneel: tegen een kleffe bodem kan je wat havermout, custard poeder of maizena gebruiken.

Wat heb je nodig voor de vulling.
1 kilo appels naar keuze;
sap van een halve citroen;
rasp van een halve citroen;
2 eetlepels kaneel.

appeltaart-ingredienten
Je begint met het maken van het deeg.
Stap 1. Week de dadels ca. 10 min. in wat warm water zodat deze lekker smeuïg worden. Dan snij je deze zo fijn mogelijk.
Stap 2. Voeg alle ingrediënten voor het deeg in een kom samen en kneed deze met een mixer of gewoon lekker ouderwets met de handen (natuurlijk wel eerst even goed wassen en vergeet je ringen ook niet af te doen). Het deeg is goed als deze makkelijk in een grote bal te rollen is. Voelt hij wat droog voeg dan iets meer water toe zoals 1 eetl.
Stap 3. Dan mag het deeg in wat folie de koelkast is zodat deze niet te veel opwarmt terwijl jij de appels staat te schillen.
Stap 4. Schil de appels met een mesje of dunschillers, hoeft niet mag wel, ik vindt zelf de appeltaart lekkerder zonder schil. Ontdoe de appels ook gelijk van zijn zaadjes.
Stap 5. Voeg in een grote kom de kaneel, de rasp van het citroen en het sap toe en meng deze door elkaar.
Stap 6. Snij de appels nu in plakjes/blokjes van ca 1 cm. Hoeft niet zo precies hoor! en voeg deze toe aan de kom met het kaneel/citroen mengsel. Zijn alle appels gesneden meng dan het kaneel/citroen mengsel en de appels goed  door elkaar.
Zet nu de oven aan op 180 graden met het rooster in het midden.
Stap 7. Haal de deegbal uit de koelkast en rol ongeveer 2/3 van het deeg uit op een schoon met bloem gepoederd keukenblad. Het deeg moet iets groter zijn dan de springvorm zodat de randen ook bekleed kunnen worden.
Stap 8. Bekleed nu de bodem en de randen van de springvorm met het uitgerolde deeg. Wat ik zelf erg makkelijk vindt om het deeg in de springvorm te krijgen is het uitgerolde deeg voorzichtig om de deegroller de rollen/vouwen. Zo kan je hem makkelijker optillen en in de springvorm laten glijden zonder dat deze scheurt. Duw voorzichtig het uitgerolde deeg in de vorm. Het kan zijn dat je wat knip en plakwerk moet verrichten bij de randen maar dat is niet erg.
Stap 9. Besprenkel de bodem met havermout, maizena of custard poeder en dan mogen de appels erin. Verdeel deze goed over de vorm en druk ze voorzichtig aan zodat er niet te veel grote luchtkamers zijn.
Stap 10. Rol nu het overgebleven stuk deeg uit (ongeveer een halve cm in dikte) en snij hier lange dunne stroken van ongeveer even lang als de vorm. Leg deze als een soort vlechtwerkje op de taart. De taart is nu klaar om in de oven te gaan. Bak de taart voor ca. 50 minuten in de oven tot hij bruin is.

Laat de appeltaart minimal 1 uur goed afkoelen voor je hem aansnijd. Appeltaart vindt ik persoonlijk het lekkerst smaken de dag na het maken, dan is deze lekker koud door de koelkast, stevig en de smaken hebben even kunnen inwerken om het zo even te noemen.

Varianten.
-De plantaardige boter kan je ook vervangen door 110 ml olie naar keuzen te gebruiken.
-In plaats van dadels kan je ook 200 gram suiker gebruiken.
-Wat ook lekker is om bijvoorbeeld rozijnen, cranberry’s, bosbessen of extra gehakte dadels door de appels te mengen. Week dan de rozijnen, crandberry’s en dadels wel eerst even in een beetje warm water.

One Reply to “Hollandse vegan appeltaart”

  1. Vandaag samen met de buuf de 2 laatste kleine puntjes opgemaakt bij de koffie en dit smaakt 2 dagen later nog lekkerder volgens mij!!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.