Melk je kan zonder!

sVandaag in het blog heb ik het over melk, want je kan prima zonder ook al denken vele van niet.
Het is dan ook voor sommige mensen een gevoelig
onderwerp omdat melk zo diep ingebakken in onze
cultuur zit.
Ik ben net als vele opgegroeid met het verhaal dat melk
zo ontzettend gezond is omdat er in melk zo veel
gezonde voedingstoffen zitten. Maar bij het feit stilstaan waarom wij (volwassen) mensen melk drinken en dan ook nog van een ander diersoort is iets waar eigenlijk niemand over nadenkt. Wat zuivel is toch lekker!
De slogan “melk de witte motor” of “melk goed voor elk” kennen jullie vast wel.
Melk wordt gezien als een natuurlijke voedingsbron voor ons mensen, maar eigenlijk is er niets natuurlijks aan om melk te drinken nadat je van moeders borst komt. Er is ook geen enkel
ander diersoort dat melk drinkt van een ander.

Dat melk drinken gezond is wordt de laatste jaren door vele onderzoeken tegengesproken tot grote spijt van de zuivelindustrie, de verkoop van melk loopt ook al jaren achteruit.
Dit komt mede doordat er vele onderzoeken zijn waarin koemelk in verband word gebracht met vele kwalen en zeer ernstige ziektes.
Koemelk kan je tegenwoordig ook prima vervangen door een plantaardige variant en het
aanbod hierin is dat ook zeer groot vandaag de dag.

Koemelk is voor kalfjes.
Melk is in de natuur bedoeld om baby zoogdieren na de geboorte snel te laten groeien.
Maar als ze klaar zijn met zogen dan drinken ze geen melk meer maar gaan over op vast voedsel, alle zoogdier soorten doen dit behalve de mens.
Dat wij koemelk drinken is dus eigenlijk erg onnatuurlijk en ook nog eens dieronvriendelijk.
Het drinken van melk is zo dieronvriendelijk omdat de koe elk jaar weer een kalfje moet werpen om genoeg melk te blijven produceren voor verkoop. Geeft ze te weinig melk of wordt ze ziek dat gaat ze naar de slacht. De kalfjes die vrouwelijk zijn ondergaan het zelfde lot als hun
moeder, de mannelijke kalfjes belanden op het bord of worden afgedankt als vuilnis.
Dat het een harde wereld is voor koe, het kalf maar ook voor de boer daar merkt de consument eigenlijk niets van. Maar de zuivelindustrie is alles behalve diervriendelijk en zorgt ook nog eens voor veel waterverspilling, gassen, afval en inefficiënte akkerbouw.
Wil je hier meer over weten dan staat het internet vol met ontzettend veel verontrustende
feiten, foto’s en filmpjes maar die bespaar ik jullie in mijn blog.

Melk is eigenlijk niet zo gezond voor mens en koe.
Het drinken van koemelk is eigenlijk helemaal niet zo gezond als dat de zuivelindustrie ons wijs wil maken. Wat nog vreemder is is dat na schatting ongeveer 75% van de wereldbevolking in meer of mindere mate lactose intolerant is. De klachten van deze intolerantie wordt vaak niet aan zuivel gebruik gewijd en ik spreek uit ervaring. Ik zelf had maag en darm klachten nadat ik zuivel had genuttigd. Bij mij uiten dit zich vooral door krampen (soms hele pijnlijke), maagzuur en diarree. Maar het kwartje dat dit door zuivel kwam viel bij mij pas jaren later. Bij mij is ook nooit gevraagd toen ik onderzoeken kreeg wat mijn eetpatroon was wat ikzelf best vreemd vond.

Zoals ik boven al kort aanstipte wordt het drinken van melk in onderzoeken door
wetenschappers in verband gebracht met allerlei kwalen en ernstige ziektes. Het gebruiken van melk producten wordt gelinkt aan verschillende soorten kanker, diabetes 1, overgewicht, maag en darmklachten en osteoporose. De eiwitten die in melk zitten zijn voor ons lastig te verteren en zorgt voor een groot scala aan klachten bij mensen die overgevoelig zijn.
Uit onderzoeken komt nu ook naar voren dat kinderen die voor hun 3e jaar melk drinken
een grotere kans hebben dat zij later een voedselallergie ontwikkelen.

Melk het witte goud.
Sins ik plantaardig eet kom ik er pas achter hoeveel zuivel wij gebruiken en waar melk eigenlijk wel niet in zit. Als je in de winkel kijkt heb je niet alleen ontzettend veel soorten melk maar ook schappen vol met zuiveldrankjes, toetjes, boter, kazen, sausjes en ga zo maar door. Ook in het snoep schap staan ontelbaar veel soorten chocolade en andere lekkernijen, allemaal met iets van zuivel erin. Maar ook in chips, een aantal soorten brood, kant en klaar pakjes en zakjes zit ook zuivel.
Ja de zuivelindustrie heeft het echt niet zwaar, ze doen goede zaken op onze zak. De dieren
lijden, de boeren krijgen nauwelijks geld voor de melk en de fabrikanten verdienen dik aan de verkochten producten in de winkels.
Gewone melk zonder smaakjes wordt nog weinig gedronken, de smaakjes melken zijn toch veel lekkerder! alleen zijn nog veel en veel ongezonder door al die toegevoegde suikers en
e-nummers. Maar daar staan wij niet zo bij stil.

De plantaardige oplossing.
Zonder zuivel kan je echt prima, ik doe het al ruim 1 jaar en voel mij er veel beter onder, mijn klachten die ik kreeg door zuivel zijn weg. Maar ik moet toegeven dat overstappen op een zo zuivelvrij mogelijke levensstijl best wel lastig is.
Toen ik begon als planteneter heb ik het paar maanden nodig gehad om mijn weg te vinden in de zuivel jungle in de supermarkt. Maar op een gegeven moment leer je merken kennen en
etiketjes te lezen en dan wordt het makkelijker.
Er zijn gelukkig zo veel plantaardige zuivel vervangers die ook nog lekker smaken. Van drankjes tot overheerlijke toetjes en ijsjes.
Ik hoor geregeld mensen wel eens zeggen:  ik heb eens soja melk geprobeerd en ik vond het niet lekker! dan heb je het te snel opgegeven. Want net als met zuivel is het ene merk het
andere niet. Ik vind genoeg merken of smaakjes niet lekker en andere die heb ik leren drinken.

its_like_milkIkzelf drink plantaardige melk niet echt zo uit een glas, met koemelk hield ik daar ook niet zo van. Ik gebruik plantaardige melk vooral in mijn havermout ontbijtjes, smoothies en sausjes.
Merken die ik erg lekker vind zijn Oatly want die heeft een haverdrank zonder
toegevoegde suiker, het merk Dream heeft diverse soorten zoals RiceDream en CoconutDream die ik zelf erg veel gebruik. Het merk Provomel heeft ook lekkere smaken maar gebruikt wel weer vaak een zoetstof in zijn drankjes.

Zonder melk is goed voor elk kan je wel zeggen na het lezen van bovenstaande. Als wij geen melk meer zouden gebruiken in welke vorm dan ook zou er meer landbouwgrond vrijkomen voor mensenvoeding, veel en veel minder waterverspilling zijn en geen koeien en kalfjes hoeven meer te lijden wat allemaal weer bijdraagt aan een groenere planeet.

Wil je meer weten over dit onderwerp dan verwijs ik je graag naar onderstaande linkjes.
De website van Melk je kan zonder! is zeer interessante om bij te beginnen. Denk je dat jij slecht tegen zuivel kan raad ik je aan om bij de hart lever en darm stichting een kijkje te nemen.

Interessante artikelen en linkjes over bovenstaand onderwerp.
Lactose-intolerantie info
Artikel: Melk wel of niet gezond
Website link naar: melk je kan zonder
artikel: veel melk drinken helemaal niet zo gezond
Artikel van voedzo.nl over melk
Alles wat je niet wilde weten over melk

Hier laat ik het bij voor vandaag.

handtekening-mugje1.2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.