Soorten veganisten, ja die bestaan.

Je zou het niet denken maar er zijn dus best veel soorten en maten binnen het veganisme, ik keek daar ook best wel van op.
De benaming alleen al heb je verschillende variaties in. Ik noem het vaak plantaardig maar vegan of veganisme is precies het zelfde.
Ik ben mij eens gaan verdiepen uit nieuwsgierigheid in deze wereld, van de verschillende soorten vegan en is er voor mijn manier van aanpak ook een benaming.? Wat blijkt nou, ik volg een vaste richting binnen de vegan wereld.

Vragen jullie je nu ook af welke soorten er dan wel niet zijn en in welke het Groene Mugje zelf past? Lees dan het blog en misschien kan je wel raden bij welke het mugje past.
Het zijn korte omschrijvingen van paar van de meest voorkomende vegan soorten.

De gewone vegan.
De (gewone) vegan is de meest voorkomende vegan, hier starten of eindigen velen in hun reis.
De vegan eet geen dierlijke producten en bijproducten zoals gelatine en dierlijk e-nummers.
Ze eten geen vlees, vis, ei, zuivel, kaas en honing. Ja honing hoort ook in het lijstje thuis omdat honing bij de bijen wordt weggehaald terwijl ze dit voor zichzelf bijeenrapen.
Ook hebben vegans geen kleding en geen huisinrichting waar leer, bond, wol en zijde in is verwerkt. Ze gebruiken geen verzorgingsproducten en cosmetica die op dieren zijn getest en waar ook geen dierlijke stoffen in verwerkt zitten.
Ook gaan vegans niet naar dierentuinen, het circus, de kinderboerderij en alles waar dieren gebruikt worden voor onze entertainment ook al is het voor educatieve doeleinden.

Partime vegan.
Partime vegans kiezen bewust wanneer ze wel of niet vegan eten of zijn. Ze kiezen als voorbeeld om ontbijt en lunch wel vegan te eten maar in de avond niet. Vaak vallen onder deze groep de mensen die net beginnen of gezonder willen eten.

Flexanist.
De flexanist eet en leeft voor het grootste gedeelte planaardig en op de manier dat het beste bij de persoon zelf past. De Flexanist bekijkt bijvoorbeeld per maaltijd of situatie waar hij voor kiest. Vaak kiezen ze dan naast vegan voor vegetarisch. Ze maken ook deze overweging met o.a. kleding, cosmetica en huisinrichting.

Plant based.
Plant based vegans eten alleen hele plantaardige voeding, het heet ook wel whole foods, dus ze eten geen bewerkt voedsel zoals brood, chips, koekjes, suiker en etc.
Ze eten bijvoorbeeld wel een appel maar geen appelmoes uit een potje, of wel ontbijtgranen maar geen brood.

Junkfood vegans.
Junkfood vegans eten vegan, niet voor hun gezondheid maar vanwege het dierenleed. Dus zij eten volop vegan fastfood, chips, chololade, koekjes, frisdrank en dat soort eten.
Ja ik keek ook van op dat deze bestaan, wie kiest er nou bewust voor om alleen in mijn ogen slecht voedsel te eten.

Raw vegans.
Raw vegans gaan een stukje verder dan de gewone vegan. Het woord zegt het al, raw (rauw) vegans eten niets wat boven de 48 graden is verwarmd. Zij geloven dat door het kook proces essentiële voedingsstoffen en enzymen verloren gaan. Dus raw vegans eten geen brood, geraffineerde suiker, en andere bewerkingen. Ze eten dus veel vers fruit, groenten, zaden en noten.

Fruiterian.
Een Fruiterian eet alleen fruit, noten, graankorels en pitten. Ze eten geen fruit en groente dat van een plant komt die dood gaat als bijvoorbeeld hun zaad (tomaten, komkommer en etc.) geplukt wordt voor voeding. Sommige eten wel eieren en melk omdat het dier niet dood gaat als je dit eet en drinkt. Ze eten dus ook bijvoorbeeld geen aardappels en wortels omdat dit natuurlijk de plant zelf is.

En het Groene mugje?
Wat blijkt in ben geen “echte vegan” maar een Flexanist, ja ook een leuke naam maar ik blijf mezelf een planteneter noemen wat toch beter klinkt. Thuis ben ik vegan en buiten de deur weeg ik mijn keuzes af. Ik probeer het vegan zijn ook steeds meer toe te passen en uitbreiden in andere aspecten van mijn leven zoals verzorging producten en kleding.

Omgaan met andere meningen.
Binnen de vegan wereld zelf zijn ze niet altijd even aardig naar elkaar toe omdat de een vind dat de ander het niet goed doet volgens zijn of haar eigen mening.
Hoe ikzelf over vegans en niet vegans denk die mijn mening niet delen? Noujah eigenlijk heb ik de vraag al beantwoordt in dat zinnetje, het is mijn mening. Ik ga andere mensen mijn eigen mening en keuzes niet opdringen en zeggen dat zij goed of fout zijn en dat ze moeten veranderen.
Nee ik ben hoopvol dat mensen mij zien veranderen en groeien en zelf gaan nadenken over hoe zij zelf in het leven willen staan.
handtekening-mugje1.2

2 gedachten over “Soorten veganisten, ja die bestaan.

  1. Marian

    Hoi Anne,
    Een van de leukste argumenten om te gebruiken tegenover vleeseters, die denken dat je op planten alleen niet kunt leven, is dat al die lekkere biefstuk en melk gemaakt is van ….. gras.
    Marian

    Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.