Superfoodhype

Gezonde voeding heeft vandaag de dag veel aandacht, dus het is ook niet zo vreemd dat
iedereen daar een graatje van mee wil pikken. Een aantal jaren is bio het sleutelwoord geweest maar tegenwoordig is superfood wel het woord van de dag.
Het is dan ook niet zo vreemd dat je overal deze voeding tegenkomt in mooie bakjes en zakjes met verhalen erop hoe goed het wel niet is voor je gezondheid en dat je eigenlijk die producten echt wel moet eten.

Vandaag wil ik het dan ook over deze hype hebben en een bekijken wat zijn die superfoods nou eigenlijk en zijn ze wel zo gezond als ze claimen te zijn.

superfoods word in letterpress wood type surrounded by plastic scoops of healthy seeds and powders (chia, flax, hemp, pomegranate fruit powder, wheatgrass, whey protein, maca root) - top view

Wat zijn superfoods.

Laten we eens beginnen met wat houd dat nou in dat superfood, is dat nou zo anders dan
gewoon eten?
Wat er met superfood bedoelt wordt is dat in het product zeer geconcentreerde
voedingswaardes heeft, ze hebben elk 2 tot 3 bijzondere eigenschappen en mogen daarom
superfood heten.
Denk hierbij aan de eigenschap van veel mineralen of antioxidanten, vooral heel veel zaden en bessen uit exotische landen worden aangeprezen als superfood maar van Nederlandse bodem zijn ook genoeg producten superfood.
Want als je kijkt naar het “gewone” eten dan eten we eigenlijk al ontzettend veel superfoods,
banaan, boerenkool, havermout, aardappels, lijnzaad, avocado en zo kan ik nog wel even door gaan. Maar die kunnen ze niet echt in luxe dure verpakkingen gaan verkopen want dan kopen wij ze natuurlijk niet meer. Zie jij het al voor je, een stickers op je banaan met waar het eten van banaan goed voor is?

Als ik aan superfood denkt denk ik gelijk aan een hoop eurotekens, want als je in de winkels kijkt zijn de potjes en zakjes met superfood niet echt goedkoop.  Je betaald flink voor je pakje
speciale granen, zaden, gedroogde bessen zoals quinoa, amarant, chiazaad, hennepzaad en
acia bessen.

Superfoods goed marketing product.
Wie de term superfoods heeft bedacht moet er stinkend rijk mee geworden zijn want
producten waar deze term op staat worden als warme broodjes verkocht.
Het programma Keuringsdienst van Ware heeft twee ontzettend leuke uitzendingen aan dit
onderwerp besteed. In de een hebben ze het over superfoods en waarom ze zo veel kosten en de ander gaan ze zelf een superfood namelijk van het vogelzaad negerzaad op de markt proberen te brengen.
Waar zij achter kwamen is dat de meeste zaden die bestempeld worden als superfood eigenlijk gewoon vogelzaden zijn die mensen aan hun parkietje geven. Ook konden zij concluderen dat vooral vrouwen erg gevoelig zijn voor voeding dat gezond aangeprezen wordt. Er zijn zelfs hele tuppperwearparty’s maar dan gaat het niet over die handige plastic bakjes maar over
superfoods.
Ik vond deze twee uitzendingen echt reuze interesant en zeker de moeite waard om te kijken.
Link naar Uitzending Superfoods.
Link naar Uitzending Superfoods II
groente hart

Zijn superfoods de moeite waard?
Er zijn genoeg mensen die positieve effecten hebben op hun gezondheid met het eten van
superfoods er is dus ook niets mis met het eten van deze dingen maar verwacht niet dat ze je door het eten ervan supergezond maken. Een gezond eetpatroon maak je gezond en
superfoods toevoegen aan je bestaande voeding is niets mis mee.
Het programma Kassa heeft vorige week onder haar testpenel leden en onderzoek gedaan.
Het artikel heet “Beter poepen dankzij superfood” wat ik wel weer erg grappig vind.
Daaruit komt naar voren dat 51% het goed doet op superfoods en er profijt van hebben en dan vooral met een betere spijsvertering. Dit is niet zo vreemd want veel superfoods zoals zaden, granen en groene bladgroentes zitten vol met vezels dus als ze beter gaan poepen hiervan is dat best logisch.
Ik vind dat als mensen beter en gezonder eten als hier een mooie naampje aanhangt prima.

Een kleine waarschuwing is ook we op zijn plaats.
Omdat het eten van superfoods nu zo’n hype is proberen alle winkels hier een graatje in mee te pikken, je ziet nu zelfs superfoods bij de Aldi, Action en supermarkten staan. Deze superfoods kosten niets in vergelijking met die van de biologische en gezondheids winkels. Dit komt omdat de goedkope variant een dubieuze achtergrond kunnen hebben. Er worden namelijk veel te veel bestrijdingsmiddelen op de goedkopere superfoods gevonden. Er zijn steekproeven gehouden op gojibessen, chiazaad en quinoa en daarop zijn ze bij 23% resten van bestrijdingsmiddelen tegengekomen. Het is niet dat er zo veel resten op zaten dat het een risico voor de gezondheid is maar het geeft wel aan dat het niet altijd zuivere koffie is.
Ik geef jullie liever het advies, gebruik je superfoods zoals chiazaad koop hem dan bij een goede winkel want deze zijn vaak biologisch en hebben keurmerken.

Tot slot wil ik jullie mee geven dat superfoods echt niet alleen die dure zaden en besjes zijn uit verre landen maar genoeg producten die jij eigenlijk al eet ook superfoods zijn.
Gebruik je gezonde verstand, eet gevarieerd en laat je vooral niet misleiden door verpakkingen en voedingsclaims.

Paar interessante artikelen over superfoods.
wat verstaat men onder superfoods.
superfoods de gevaren
gratis superfoods van eigen bodem

handtekening-mugje1.2

2 gedachten over “Superfoodhype

 1. Sofie (Natuurlijk blond en gezond)

  Wat en super interessante post! Ikzelf ben een echte freak op vlak van gezonde voeding. Het onderwerp superfoods spreekt me al lange tijd enorm aan. Ik ben van mening dat ze je gezondheid kunnen ondersteunen als je over het algemeen al een gezonde levensstijl hebt. Als compensatie van Mc Donalds of andere fast food is het nutteloos. Superfoods zijn jammer genoeg enorm duur. Zelf gebruik ik elke dag chiazaadjes en hennepzaad. Biologisch, altijd 🙂 Daar houdt het zo een beetje mee op. Zoals je zegt, in onze ‘gewone’ voeding zijn al heel veel superfoods terug te vinden: bananen, avocado, noten, groene thee, zwarte chocolade, … dingen die ik ook (bijna) dagelijks consumeer 🙂
  Sorry voor mijn eindeloze comment, maar als gezonde-voedingsfreak spreekt dit onderwerp me enorm aan!
  Leuke en interessante blog trouwens. Ik ben je nieuwste volger!
  Liefs, Sofie
  Natuurlijk blond en gezond

  Reageren
 2. Het Groene Mugje Bericht auteur

  Hee wat leuk dat jij mij gevonden hebt. Voor mensen die vooral gezonde voeding willen eten zijn superfoods inderdaad een goede toevoeging op het dagelijkse eetpatroon en voor plantjeseters zoals ik een rijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten.
  Je hebt zo te zien zelf ook een blog die ga ik zeker bekijken.

  Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.