Waarom er vaak ei in vleesvervangers zit.

Het is mij (en mischien jullie ook wel) opgevallen dat als ik vlees vervangende producten wil
kopen zoals burgers en worstjes er bijna altijd wel ei in verwerkt zit? Heb jij je dan net als ik wel eens afgevraagd waarom dat eitje er nou eigenlijk in moet zitten? waarom kan een vleesvervanger dan niet zonder ei? Het aanbod van vleesvervangers groeit met de dag maar dat eitje blijkt toch in de meeste producten hardnekkig op de ingrediënten lijst te staan.

eitjes Voor iemand zoals als ik die zo plantaardig mogelijk wil eten is het ontzettend
frustrerend om 9 van de tien producten terug te moeten leggen omdat er toch ei in het
product zit verwerkt.
Ikzelf vind dit erg jammer want dat maakt de keuze in ei vrije vegaburgers en worstjes zeer beperkt.
Ik ben eens op onderzoek gegaan of ik ergens kon vinden waarom dat eitje nou eigenlijk steeds gebruikt moet worden.

Het antwoordt heb ik gevonden en deze wil dan ook graag met jullie delen.

Waarom zit er nou ei in vleesvervangers?
Ik vond dit eigenlijk een hele normale vraag om te stellen, maar een antwoordt vinden was
lastiger dan ik dacht.
Op o.a. de website van de Vegetarische Slager, één van mijn favoriete vlees vervanger merken vond ik een duidelijk antwoord op mijn vraag.
Ei zit in vleesvervangers vanwege dat ze een “bite” geven, ze geven dus smaak en structuur aan de producten. Het is volgens de Vegetarische Slager nog erg moeilijk om alle producten geheel ei en zuivel vrij te maken zonder dat je te veel nare e-nummers te moeten toevoegen.
Ei zorgt er namelijk voor dat het de ingrediënten zich binden, aan elkaar plakken zeg maar en dat het product luchtig wordt en niet een compacte homp wordt. Dat merk je ook al je met ei gebruikt bij het bakken van een taart of cake of als je een hamburger draait. Het ei zorgt ervoor dat het goed samen kleeft en luchtig wordt.
Maar om een vleesvervanger zonder ei te maken moet je dus iets hebben dat deze eigenschappen heeft.
De vlees vervangers die nu ei vrij zijn zijn vaak wat zacht van structuur en vallen makkelijk uit
elkaar als je niet oppast. Daarom zijn er ook zo weinig burgers geheel ei vrij, kleine producten
zoals stukjes en balletjes blijven door het gebruik van bonen zoals kikkererwten makkelijk aan
elkaar plakken, maar wordt het iets groters als een burger dan is het lastig om de juiste
structuur en plakkracht te vinden.
Ik vind dit natuurlijk erg jammer, producten ook al zien ze er zo lekker uit waar ei of wat zuivel in is verwerkt koop ik zelf niet.

De toekomst.
Er is helaas nog geen product die de eigenschappen van het eitje hebben maar niet bol staat van verkeerde dingen. En ei is nou eenmaal een spot goedkoop product dus kiezen ze er eerder voor om ei in een product te verwerken dan een duurdere ontwikkelde variant te gebruiken.
Maar gelukkig is er hoop aan de horizon, aan de andere kant van de grote oceaan in San
Francisco is het bedrijf Hamton Creek bezig met een plantaardige ei- vervanger te ontwikkelen die e-nummer vrij is en de zelfde eigenschappen heeft als een eitje.
Dat klink goed of niet! Wanneer dit product op de markt komt is helaas nog niet bekent.
Hamton Creek ken je mischien wel van hun andere producten zoals Just Mayo. Ik zal in een
ander blog wat meer over dit bedrijf vertellen want het ontwikkelen van ei vervangers gaat niet zonder slag en stoot daar in Amerika.

vegan logo

Logo op geheel plantaardige producten.

Ei vrije vleesvervangers.
Er zijn gelukkig een aantal merken die wel een ei vrij
producten hebben, het aanbod is nog vrij klein maar er
komen langzaam meer producten bij omdat de vraag
blijkbaar toch groter wordt.
Bij biowinkels zoals EcoPlaza is er een redelijk groot
assortiment in plantaardige producten.
Bij de Albert Heijn heb je momenteel keuze uit een
linzenburger, couscous burger en drie soorten falafel
balletjes/ burgertjes.
Bij de Jumbo heb je o.a. merk GoodBite en Vivera die paar vegan producten hebben.
De Vegetarische Slager heeft ook een aantal vegan
producten en streeft er bijvoorbeeld nu naar om al hun
producten in de toekomst geheel plantaardig te maken. Ik hoop dat vele andere merken hun voorbeeld zullen volgen.
Er is sinds kort ook een nieuw product op de markt die ik nog moet gaan testen. Deze heet Dee’s en maakt volledig vegan producten zoals burgers, worstjes en groente potjes en allemaal zonder e-nummers. Ik zag ze toevallig vandaag staan bij de Jumbo dus binnenkort zal ik hier een blogje over schrijven omdat ik erg benieuwd ben naar hoe ze smaken.

Verder heb je altijd nog keuze uit tofoe producten, vegagehakt en stukjes nep vlees.
Het is wel verstandig om de ingrediënten lijst te controleren of wat je in je handen hebt wel
geheel plantaardig is (mocht je dat belangrijk vinden).

Vleesvervangers betekend niet altijd gelijk gezond.
Tot slot wil ik kort aan stippen dat vleesvervangers niet gelijk betekend dat ze gezond zijn.
Sommige merken gebruiken vind ik zelf toch veel onnodige toevoegingen zoals suiker en
e-nummers. Zelf vleesvervanger maken is natuurlijk ook een optie.

Onderstaand vind je paar andere van mijn blogs die over vleesvervangers gaan en recepten mocht je meer willen lezen of het aandurft om zelf iets in elkaar te flansen.
Waarom geen ei
Vleesvervangers
Bonenburger van GoodBite
Groente balletjes van de IKEA
Recept: Italiaanse worstjes
Recept: Falafel Burger
Recept Linzenballetjes

Als jij een lekkere geheel plantaardige vleesvervanger kent die ik mischien over het hoofd heb gezien? geef mij dan een tip over waar ik deze kan vinden en laat een reactie achter onder dit blog.

handtekening-mugje1.2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.