Waarom geen ei?

weetjes-van-het-mugje-logoHeb jij je wel eens afgevraagd waarom een vegan geen ei eet? Of wist je niet dat een vegan geen ei eet, nou dat komt goed uit want daar heb ik het vandaag over in mijn blog.

Als je denk dat een ei alleen maar een afvalproduct van een kip is om het maar een naampje te geven en er verder niet onder lijd dan heb je het helaas mis.

Ik zal mijn best doen om zo neutraal mogelijk uit proberen te leggen dat een eitje niet zo onschuldig is als het eruit ziet.

De kip en het ei.
Als het om dieren gaat in de voedingsindustrie dan gaat het er net als alle andere boerderijen waar dieren gehouden worden voor voeding niet humaan aan toe in die kippenboerderijen. Maar dat weet je waarschijngelijk al… toch? je hebt vast geen romantisch idee van kipjes die lekker buiten op een boerderij rondscharrelen samen met een haan die de dames imponeert met zijn hanenkam en gekraai en in de avond samen knus op stok gaan als het donker wordt.

Nee helaas is alles behalve dat waar, jaarlijks worden er 10.000 miljard eieren gelegd door kipjes in Nederland die nog nooit buiten zijn geweest en ook niet lopen te sjansen met een haan want die hebben ze nog nooit in hun leven gezien. Die 10.000 miljard eieren, dat zijn een hele hoop gebakken eitjes, ommeletjes, taartjes en koekjes of niet?
Je hebt ook vast in de winkel al die verschillende soorten doosjes zien staan met eieren, scharreleieren, vrijuitloop eieren, bio eieren en etc etc etc. Wat is nou het verschil en wat is beter voor de kip, dat zal ik je vandaag vertellen.
eitjes
Je hebt kooikippen, deze kipjes lopen helaas niet buiten rond maar zitten in kleine hokjes gepropt met per kip ruimte zo groot als 1 a4tje waar ze eten, eieren leggen (veel eieren), slapen en zich ontlasten. Dat is niet veel ruimte nee…

Scharrelkippen hebben het niet veel beter hoor, want weet je hoeveel ruimte deze scharrelkippen hebben? op 1 vierkante meter zitten wel 9 kippen. Niet echt ruimte om te scharrelen als je het mij vraagt.

Vrije uitloopkippen is een mooi verbloemt woord voor kippen die met duizenden in grote buiten of binnenruimtes leven maar nog steeds weinig ruimte hebben om vrij te kunnen bewegen maar ze hebben het al iets beter dan die kooi en scharrelkippen.

Kippen die met vele op een klein gebied leven zijn niet altijd aardig tegen elkaar ( ik zou al kippig worden als ik al 10 min vast zit met 9 andere mensen in een lift.) Om ervoor te zorgen dat de kippen elkaar niet kunnen pikken en verwonden worden hun snaveltjes geknipt zodat ze geen scherpe punt meer hebben maar kunnen nog wel prima eten en drinken.

Biologisch dan? dat moet beter zijn toch? het is wel wat beter voor de kip maar heb jij je wel eens nagedacht over waar die kippen vandaan komen die eieren leggen? Die komen uit grote broedfabrieken bio, kooi, scharrel vrijuitloop allemaal komen ze van de zelfde plek. Jaarlijks worden er 60 miljoen eieren uitgebroed om legkippen te creëren.

Maar uit een ei komen niet alleen kippen, er komen ook haantjes uit en die leggen geen eieren en kunnen ook niet gebruikt worden als vleeskuikens omdat ze daar niet voor gefokt zijn en dat zorgt voor een hele zielige uitkomst voor deze schattige kuikentjes van het verkeerde geslacht. Voor de haantjes eindigt hun leven op de zelfde dag als dat ze uit het ei kruipen. Met die 60 miljoen eieren die ik net vernoemde kan je zelf wel uitrekenen hoeveel ongeveer hiervan haantjes kunnen zijn toch?

Wil je leedvrije eieren eten dan raad ik je aan alleen eitjes te eten die van kippen komen die bijvoorbeeld bij iemand gezellig in de tuin of grote kippenren rondscharrelen zoals het hoort en niet de eieren uit de winkel.

Je kan natuurlijk ook kiezen om net als vegans bewust niet meer mee te doen met dit dierenleed en eieren uit je voeding bannen. Dit is wel erg moeilijk omdat ei in erg veel gerechten verwerkt word en zelfs in de meeste vleesvervangers zit die verkocht worden.
Mij lukt dit ook niet altijd om ei te vermijden maar je best doen is al 100x beter dan je kop in het zand te stoppen en er niet over na te willen denken waar dat eitje vandaan komt toch!
In mijn blogpost Ei vervangers kun je ontdekken hoe je eieren kan vervangen in je gerechten.

Ik hoop dat dit mugje niet te hard heeft geprikt met dit onderwerp aan te kaarten, maar bewust worden over wat je eet is echt belangrijk als je het mij vraagt.
handtekening-mugje1.2

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.