Waarom heb ik gekozen voor een plantaardige leefstijl.

Buikpijn en overgewicht.
Ik loop al jaren met mijn gewicht te jojoën en had elke dag wel last van mijn maag en darmen.  In 2009 is bij mij mijn galblaas verwijdert omdat ik er grote galstenen in had zitten. Deze zorgde voor ernstige pijnklachten en maagklachten. Het was zelfs zo erg dat ik een week voor mijn 30e verjaardag met hoge koorts in het ziekenhuis heb gelegen. Op mijn verjaardag mocht ik weer naar huis met pijnmedicatie en een antibioticakuur en 9 weken later is de ontstoken galblaas verwijdert.
Hierna begonnen eigenlijk de meeste klachten, ik kon mijn hele leven al slecht tegen echt vette dingen maar na het verwijderen van de galblaas kon ik veel normale voeding minder goed verdragen.
Ik kreeg vaak buikpijn als ik bijv. kaas, yoghurt, ijs, vlees en eieren had gegeten, het trok wel weer weg maar het was natuurlijk niet normaal.
Mijn gewicht was in 2009 opgelopen bijna tot 100 kilo en ik schaamde me diep, hoe heb ik het zo ver kunnen laten komen….

Proberen mee te leren leven.
Na de galblaas operatie ben ik bewuster gaan eten en meer gaan bewegen en viel langzaam af. Maar ik hield de pijnklachten en ik leerde er maar mee leven. Ik at nog gewoon alles maar meer met mate, ik at alleen geen dingen meer waarvan ik wist dat ik ook erge darmklachten zoals diarree van zou krijgen zoals chocolade, sinaasappelsap en slagroom. Dus voor mij geen heerlijke taartjes met room en geen repen chocolade meer tenzij ik wist dat ik daarna nergens heen hoefde. Met Rennie verhielp ik de meeste klachten van mijn maagpijn en zure oprispingen die vooral in de nacht kwamen.

1e stap in de goede richting.
Zo jojode ik door tot ongeveer 2 jaar geleden, toen ben ik echt bewuster gaan eten omdat ik wist dat mijn eetpatroon niet goed was voor mijn gezondheid en zelfbeeld. Ik voelde mij heel erg onzeker in mijn te grote huid. Ik moest hier wat aan doen en besloot mijn eetpatroon aan te passen.
Ik at geen dingen meer die mijn maag en darmen echt overstuur zouden maken en ging veel meer groente en fruit eten en meer bewegen. Ik ging lopend naar mijn werk i.p.v. met de fiets en maakte meer wandelingen. En ik viel dus af, mijn gewicht is een poos blijven hangen tussen de 83-85 kilo en ik was daar zeer tevreden mee.

De grote ommezwaai.
Tot juni 2014, toen kwam mijn grote ommezwaai.  Na een heel diep dal van lichamelijke en emotionele teleurstellingen was ik het zat, waarom liet mijn lichaam mij in de steek en
waarom zorgde ik er niet goed genoeg voor, ik moest weer voor mij zelf gaan zorgen.
Ik volgde al een tweetal jaar De Planteneter van Boele Ytsma op YouTube en deze heeft mij
geholpen door middel van zijn informatieve filmpjes te helpen deze stap te maken.
Door mij in de vegan lifestyle te verdiepen dacht ik waarom probeer ik dat niet gewoon.
Ik ben nu 7 maanden verder en denk dat ik voor mezelf een goede beslissing heb genomen. Mijn maag klachten zijn weg, mijn darmen functioneren weer gewoon, en heb geen darmpijnen meer en voel me ontzettend fit. Ik val langzaam af en ik ben helderder in mijn hoofd.
Mijn plantaardige leven is eigenlijk net begonnen en het is soms nog erg moeilijk om geheel plantaardig te eten maar dat is niet erg. Soms eet ik dus toch nog iets waar ei en melk in zit omdat dit verstopt zit tussen de ingrediënten. Ik heb mij voorgenomen om niet te obsessief op te stellen in mijn nieuwe eten. Het is een leerweg en soms maak ik fouten maar uiteindelijk vind ik de juiste levensstijl die bij mij past.

Nieuw eetpatroon aanleren.
Ik eet thuis zo plantaardig mogelijk en dat lukt ook bijna altijd, buiten de deur weeg ik af wat ik ga eten, als het kan eet ik geheel plantaardig maar soms is die optie er niet en dan kies ik vaak voor vegetarisch wat ook een goede keuze is. Ik eet absoluut geen vlees meer, dat is echt iets dat ik niet meer wil eten.
Ik heb dus vooral voor het plantaardige eten gekozen voor mijn eigen gezondheid maar gaandeweg is het ook meer gaan worden over het dierenleed waar ik nu niet meer aan mee probeer te doen.

Etiketjes lezer in de supermarkt.
De keuze om zo plantaardig mogelijk te eten is soms best lastig. Er worden zo veel dierlijke bijproducten gebruikt in heel veel van wat er in de supermarkt staat dat ik mij echt aan heb moeten leren om etiketten te lezen. Ik wordt steeds beter in het lezen van etiketten en heb een e-nummer lijstje waar alle dierlijke e-nummers op staan.  Ik sta vaak versteld wat er allemaal in een simpel uitziend product zit.

Koken voor twee?
Mijn man staat achter mijn beslissing maar doet niet mee en dat vind ik ok. Ik kan hem niet voorschrijven wat hij wel en niet mag eten dus ja ik kook soms twee verschillende maaltijden. Maar vaak ook gewoon 1 maaltijd met wat vlees los voor hem erbij en een vegaburger of extra groenteprutje voor mij. En dit werkt voor ons, het is gewoon een kwestie van aanpassen en leren creatief te koken. Mijn groenteburgers gaan bijv. niet in een pan maar gewoon in een simpel tosti-ijzer. Zo gebruik ik geen onnodige olie en kookruimte en wordt hij lekker gegrild en smaakt overheerlijk.

Begin van een ontdekkingsreis.
Dit is mijn verhaal, vanaf nu neem ik wie dit leest mee in mijn ontdekkingsreis binnen de plantaardige levensstijl en blog over wat ik tegen kom. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar hoe mijn blog zich zal gaan ontwikkelen en of er ook mensen zullen zijn die het gaan lezen en volgen.

handtekening-mugje1.2xxx Het Groene Mugje.

Een gedachte over “Waarom heb ik gekozen voor een plantaardige leefstijl.

 1. Margriet

  Heb je verhaal met aandacht gelezen. Je blog ziet er mooi en verzorgd uit.
  Prettig om te lezen en met heerlijke receptjes zo te zien. Ga ze zeker uit proberen.
  Ik wens je nog heel veel succes met je blog.
  Groetjes Margriet

  Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.