Zelf verse sapjes maken met de juiste spullen.

Verse sapjes wie houd daar nou niet van?
Wat is nou lekkerder dan een vers gemaakt sapje en dan heb ik het niet over alleen maar
sinaasappelsap. Verse sapjes zijn niet alleen goed voor planteters maar voor alle mensen (die weten dat ze eigenlijk te weinig groente en fruit eten). Want 3 ons groente en 2 stuks fruit is
eigenlijk wel de ondergrens van wat we dagelijks nodig hebt en maar 10% van de Nederlanders eet ook daadwerkelijk netjes zijn groente en fruit elke dag.
Het is daarom ook zo perfect om zelf je eigen sapjes te maken en zo ontzettend gezond om te drinken want je krijgt in 1 glas veel vitamientjes binnen die goed voor je zijn. Als je dagelijks een glas vers sap toevoegt aan je eetpatroon zal je merken dat je gezondheid met sprongen vooruit gaat.

Vandaag wil ik het dan ook over je eigen sapjes maken hebben, welke apparaten je kan
gebruiken en wat de verschillen zijn.

2afb9d48-3871-4e5a-a14d-bd78b12a4fa5

In mijn eet dagboek van de veganchallenge hebben jullie dan ook kunnen zien dat ik geregeld een vers sapje dronk. Deze sapjes maak ik in mijn slowjuicer en soms een blender.
Maar er zit een heel groot verschil in wat voor soort sap het uiteindelijk wordt. Dit verschil wil ik jullie dan ook graag uitleggen in dit blog en waarom ik het het zeker waard vind om in een goed apparaat te investeren.

Ik zal van drie soorten apparaten op een rijtje zetten hoe zij sap maken, wat er wel en niet in kan en hoeveel zo’n apparaat ongeveer kan kosten.

Sap maken met een blender.
Een blender maalt je fruit en groente fijn door een snijblad heel snel te roteren. Er ontstaat in een blender een dik sap wat ook wel een smoothie genoemd wordt.
In een blender kan je helaas niet alle groente en fruit soorten gebruiken omdat door het
blenden wel gewoon alle vezels van rauwe groentes en fruit in je sap terecht komen.
Onze maag en darmen zijn niet gebouwd om alle soorten vezels te verteren en dan kan je
klachten krijgen.
In een blender kan het beste zacht fruit en groente zoals banaan, appel, peer,
aardbei, bessen, mango, spinazie, boerenkool, avocado, selderie en sla soorten.
Door water of melk, yoghurt en sap toe te voegen wordt een smoothie makkelijker te drinken.
Een blender zorgt er wel voor dat er veel lucht in je drankje komt hierdoor oxideert deze snel en kan hij niet lang bewaard worden. Je moet een sapje uit een blender wel binnen 24 uur
opdrinken.

Het grootste nadeel van een blender vind ik dat door de vezels veel sapjes raar gaan smaken  omdat ze overheersen of heel erg klonterig en dik worden.
Ook gaat een blender wat muf ruiken na gebruik ook al maak je hem super goed schoon, dit schijn je te kunnen verhelpen door hem na te spoelen met aangelengde schoonmaakazijn of wat citroensap.

Kosten. Voor een blender hoef je geen fortuin uit te geven, met een blender van een tientje kan je prima beginnen. Wel is het zo hoe meer toeren hoe beter sap je krijgt en meer toeren
betekent vaak…. juist meer tientjes.

Sap maken met een sapcentrifuge.
In een sapcentrifuge worden je groentes en fruit geraspt en daarna in een centrifuge die onder de rasp zit snel rondgedraaid zodat het sap loskomt van het pulp. Dus uiteindelijk krijg je een helder sapje zonder pulp.

Een sapcentrifuge is helaas niet geschikt voor klein fruit zoals bessen, frambozen, aardbeien en een rijpe kiwi wordt ook lastig. Veel harde groentes met veel vezels daar heeft het apparaat ook moeite mee. Verse spinazie of boerenkool zou ik ook niet aanraden om in dit apparaat te
stoppen. De centrifuge is bedoelt voor grof te raspen en snel te persen dus met te zacht of te fijn fruit en groente heeft hij veel problemen.
Waar hij wel zeer geschikt voor is zijn bijvoorbeeld appels, peren, komkommer, selderie,
geschilde sinaasappels en bietjes.

Bij veel keukenmachines die je koopt en veel verschillende accessoires erbij heeft zitten zit vaak ook een soort sapcentrifuge. Het is dan ook een prima apparaat om mee te beginnen als je sapjes wilt zonder pulp en je hebt hem toch in je kast staan.
Ik zelf vond dit geen groot succes, omdat de pulp nergens heen kan en dus aan de wanden van de centrifuge gaat zitten.  En als er te veel pulp in zit gaat de hele machine over het aanrecht
dansen.

Kosten. Een sapcentrifuge is weer wat duurder in de aanschaf van die blender van een tientje, maar voor ongeveer 3 tientjes heb je al een apparaat.

Sap maken met een Slowjuicer.
De slowjuicer perst langzaam de ingrediënten door een pers en een zeef scheid de pulp van het sap en zorgt ervoor de beiden in een andere opvangbak terecht komen.
Een slowjuicer pureert zoals de naam al zegt langzaam de ingrediënten waardoor er weinig lucht bij komt en de pulp relatief droog uit het apparaat komt. Het sap is dan ook 2 dagen houdbaar in de koelkast en is uitstekend geschikt om in te vriezen zonder smaak en vitamines te verliezen.
In een slowjuicer kunnen alle soorten groentes en fruit, zelfs verse kruiden, spinazie,
boerenkool en tarwegras kunnen uitstekend in deze machine. Het apparaat is zeer efficiënt in het verkrijgen van sap uit wat je erin stopt, je krijgt bevoordeeld meer verse sinaasappelsap uit een slowjuicer dan uit een citruspers.
Meerdere soorten zeven zitten kunnen op het apparaat, voor sap met of zonder vezels en er is  zelfs een zeef om ijs te maken van bevroren fruit.

In een slowjuicer kan je ook erg goed je eigen plantaardige melk maken en deze zijn tot 1 week houdbaar in je koelkast.
Het kost iets meer tijd om dit apparaat schoon te maken, maar dat is in 10 minuutjes wel
gedaan.

Kosten. Een slowjuicer is geen goedkoop apparaat om aan te schaffen, de prijzen van de
goedkoopste apparaten liggen zo rond de 150 tot 200 euro.

Voor alle sapjes die je maakt gelden de volgende principes:
O Het beste is om als je een smoothie of sapje drink er even “op de kauwen” zodat de enzymen in je mond kunnen bijdragen aan het verteren. Een sapje klok je niet in 1x achterover maar die drink langzaam op.
O Hoe meer ingrediënten hoe complexer de smaak, vaak is max. 5 soorten groente en fruit het lekkerst omdat je dan alle ingrediënten nog kan proeven.
O Voor alle manieren van sapjes maken moet je de citrus vruchten schillen.
O Je kan groentes schillen maar hoeft niet, je sapje kan meer aards proeven als je bijvoorbeeld de bietjes niet schild.
O Experimenteer met smaken, wat je mischien los lekker vind hoeft niet altijd lekker te smaken als hij in je sapje zit.
O Je kan een apparaat zo duur kopen als je zelf wilt, goede spullen kosten eenmaal wat meer, weeg persoonlijk af wat je het er voor over hebt.

Moeilijke eters.
Voor moeilijke eters zijn smoothies en sapjes echt een uitkomst om genoeg vitamines binnen te krijgen. Omdat je groente met fruit vermengt en het fruit in smaak vaak overheerst drinken
kinderen op een lekkere manier de vitamines en mineralen naar binnen. En als je ze bij het maak proces betrekt doen ze vaak minder moeilijk met het opdrinken ervan.
Mijn man die niet veel groente en fruit eet en niet van smoothies houd gebruikt wel bijna elke dag de slowjuicer om een vers fruit sapje van sinaasappel, citroen en appel te maken.
Een collega maakt om de dag voor zijn hele gezin verse smoothies zodat zijn opgroeide
kinderen genoeg vitamientjes binnen krijgen.

Tot Slot.
Wil je meer weten over dit onderwerp dan staat er op internet een hele berg informatie van
recensies tot info filmpjes.

Er zijn ook leuke boekjes met smoothie en sap recepten als je nieuwe recepten zoekt, binnenkort komt er een review van een boekje die ik zelf erg leuk vind.

handtekening-mugje1.2

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.